Post Partum på ryskt sjukhus

0 comment

Okej det finns risk för att jag nu kommer att få massa tomater på mig nu, för nu ska jag berätta vad man kan förvänta sig på det sjukhus där jag hade min förlossning. Jag använde mig givetvis inte av alla tjänster men de finns i alla fall tillgängliga och används flitigt av patienterna.

Det jag först och främst vill klargöra är att detta var ett privat sjukhus och givetvis finns inte alla bekvämligheter på statliga sjukhus, men väldigt många väljer att föda privat eftersom den statliga vården inte är superbra.

 

På sjukhuset efter första välbehövliga duschen sedan förlossningen 

 

Kom in på sjukhus med första värken

Man kan komma in på sjukhuset så fort första värken har börjat och man blir inte hemskickad om man inte har kommit så långt i värkarbetet. jag fick på order av läkaren att komma in när jag var 3 cm öppen när jag hade lindriga värkar men ganska tätt mellan dem

Tarmrensning

Detta är standard för alla oavsett om partnern är med eller inte. Verkar som att personalen inte heller vill ha med bajs att göra. Detta görs alltså strax innan man får komma till sitt förlossningsrum

Foto och video av förlossning

Kan man beställa direkt på sjukhuset. Verkar vara fotografer standby på sjukhuset som ryker ut och fotar/filmar nykläckta bäbisar

Privat barnmorska

För ungefär samma summa som att ha en doula kan man också få en ”egen” barnmorska som har till uppgift att vara med bara dig hela förlossningen

Smink och hårstylingservice

yeps, ni läste rätt. I Ryssland är det ovanligt att männen är med på förlossningen, det sägs att de saknar någon gen som gör att de upplever det hela mycket mer dramatiskt än en kvinna och därför inte lämpar sig på förlossningar. För att göra det hela ännu mer ofeministiskt så kan alltså kvinnan beställa smink och hårservice som hon får liggandes på sängen då hon fortfarande är bedövad av epiduralen. Tanken är att hon ska se snygg och go ut medan hon håller i det nyförlösta barnet snyggt invirat i ett blått eller rosa skynke, inför att mannen kommer för att träffa sin son/dotter för första gången. Många insta-tjejer väljer med fördel denna service

Barnsköterskor

Under de dagar då man är kvar på sjukhuset kan man helt överlämna sitt barn till barnskötarna. Jag tänker mig att det är en bra tjänst när man tex haft en svår förlossning eller kejsarsnitt, men man kan alltså ta deras hjälp även om man bara vill ha en lugn stund. De kollar till barnet, byter blöjor, vaggar dem etc

Trerätters tre gånger om dagen

En specialanpassad kost för amning serveras till rummet tre gånger om dagen. I Ryssland sägs det att man bör undvika typ 80% av vad man vanligen brukar äta om man ammar, så maträtterna är gjorda utifrån dessa restriktioner

Lactation consultants

Då amning som känt sällan fungerar på en gång så kan man ta hjälp av amningskonsulter som finns tillgängliga 24/7

Avdelningen för muffis skönhet

All form av rekonstruktion och träning av muffi efter en förlossning finns också tillgänglig. Jag blev påtvingad någon form av behandling där elektriska impulser skulle dra ihop muffi bättre och snabbare, har dock ingen aning om det fungerade

Plastikkurgi

Efter förlossningen finns alla möjliga former av plastikkirurgi tillgängliga. Jag antar att folk inte väljer att göra dessa precis i anslutning till förlossningen, men det går säkert att få till en och annan filler i läppen om man vill

Kosmetologi

På tal om fillers så finns det givetvis andra kosmetologiska procedurer, invasiva som ytliga. Biologique Recherche har till och med sina patenterade behandlingar på sjukhuset. Eftersom jag är ett fan av BR så gjorde jag faktiskt en ansiktsbehandlig två dagar efter förlossningen, kände mig ganska kunglig alltså 😛

SPA

Det finns en stor pool, hamam, sauna och alla möjliga SPA procedurer speciellt anpassade för gravida och nyförlösta.

Utskrivningspaket

Även under Sovjetunionen har själva utskrivningen från sjukhuset alltid varit en särskild ceremoni. Kvinnan ska då mötas av blommor, ballonger, kanske en miniorkester och givetvis en fotograf. Det fanns tre olika ”paket” för utskrivning som man kunde beställa där det i maxi-paketet ingick en kör som kom och sjöng några låtar. Här kan man se en riktigt sjuk utskrivning från detta sjukhus: https://www.instagram.com/p/BolRKdyH4TI/?utm_source=ig_web_copy_link

På sjukhusets Instagram kan man skåda en och annan rolig grej

 

Japps, aningen annorlunda från vad vi är vana vid i Sverige!

 

 

 

 

You may also like

Kommentera

%d bloggare gillar detta: