Dethär med Nanny och Baby Blues

27 comments

Tre veckor post partum idag och jag känner inte direkt att jag har mer koll på saker och ting. Eller jo, jag känner mig säkrare i att hålla honom men det känns ju spontant inte som en bedrift. Jag ligger fortfarande vaken om nätterna för att kontrollera att han andas när jag egentligen borde sova och jag blir alltid lika förvånad när han spyr upp mjölk på kläderna efter att ha ätit. Mamma var här i en vecka och tog honom på nätterna (= årets gärning) så det plus nanny på dagarna gjorde att jag ibland kände mig aningen överflödig.

Japps, jag har ett enda nyfött barn, är mammaledig och har en nanny på heltid. Antar att detta ur svenskt perspektiv anses lite wierd och jag måste erkänna att jag själv tyckte det ett tag, men i Moskva är det både vanligt och prisvärt med nanny. Jag tänker inte berättiga min moraliska rätt till detta nu men låt oss bara säga att det är fett värt det. Nannyn kommer vid 08 på morgonen då jag just ammat sista gången för natten och är rätt schleten, jag slänger i mig lite frukost och så lämnar jag bäbisen hos henne medan jag går och sover i lugn och ro i tre timmar. Under tiden har hon i uppdrag att stirra på honom medan han sover för att hålla koll på att han fortsätter andas, fixa med diverse småstädning och allmänt hålla ställningen där hemma. Tre timmar senare glider jag in som en ny och fräsch människa vilket jag tror att alla berörda mår bättre av. En annan sak som nannyn hjälper till med är att göra så att jag kan ta mig ut utanför dörren. Vi bor på fjärde våningen i ett gammalt hus utan hiss där man inte kan lämna barnvagnen där nere pga barnvagnsmaffian (= onda själar som luskar ut portkoder och stjäl barnvagnar som sedan säljs på svarta marknaden), vilket innebär att för att ta sig ut med Bagaboon så måste man först bära ner den och sedan barnet och därefter samma sak fast i motsatt riktning. Rätt skönt att få hjälp med detta med andra ord.

Jag har starka misstankar om att jag hade blivit lite galen om jag inte hade haft nannyn. Jag hade alltså varit tvungen att sitta inomhus hela dagarna, bara tanken på det ger mig klaustrofobi. Lägg på sömnbrist på det så har du en färdigbakad psykos.

På tal om psykos. Såå skönt att baby bluesen är över, den var inte att leka med. Jag grät seriöst över ALLT som berörde och inte berörde. Jag fick tips att kolla på Clueless eftersom den är ganska sådär enkel att ta in, men NÄ jag grät likförbannat över att Cher hade blivit rånad på en bensinmack mitt i natten. Detta är hursomhelst över nu vilket uppskattas starkt av mitt alter ego. Jag hade alltså ett alter ego under dessa två veckor som kunde klappa mig på axeln och förklara att ångesten och gråtattackerna inte hade någon förankring i verkligheten. Bästa medicinen var att minnas hur det är att ha bakfylleångest, något man överlever genom att intellektuellt förstå att det hela bara är kemiskt. Mitt tips till alla som inom snar framtid står inför baby blues är således bakfyllor

…Ja jag ser att ni antecknar dethära, jag rundar nog av och går och pumpar ur lite mjölk ur boobsen eller nåt

 

27 comments
3

You may also like

27 comments

Frugan E 2018-12-10 - 09:59

Inget fel i att ta hjälp om hjälpen finns. Förr i tiden hade man ju hjälp av familj och släkt och slapp sitta ensam och det var ingen som fnös åt det.. Har man inte det nätet omkring sig så är ju nanny bra alternativ om man behöver det. 🙂

Reply
lillank 2018-12-10 - 10:28

Jag tycker att det verkar vara jättebra att ha någon som hjälper en så att man orkar med. Det lär inte utdelas någon guldstjärna i himlen åt en för att man avstod den hjälp som fanns att få😊 Förr var det ju faktiskt som Frugan E skriver!😊

Reply
Pärla 2018-12-10 - 14:22

Som du säger, säkert ovanligt med nanny i Sverige men jag förstår dig, tror många hade blivit bättre föräldrar av lite avlastning <3

Reply
Hanna 2018-12-10 - 14:26

Det är väll toppen bra med den avlastningen, som du säger så får ju ditt barn det bästa av dig då. Jag jobbade som barnflicka i London och tyckte det var så kul.

Reply
Chanelle 2018-12-10 - 14:39

Jag har inga barn, där av så kan jag inte yttre mig allt för mycket. Men jag hade lätt tagit lite hjälp om jag hade kunnat! Tror det är jättebra att du kan sova ostört i några timmar och få hjälp med saker. Jag gillar inte tanken av nannys som man ser i amerikanska filmer, att barnen växer upp med bara dem. Men att få hjälp är ju guld värt! Så kommer det någon moralkärring som säger annat så ta inte åt dig, det är nog bara en avundsjuka för att själv inte fått hjälp som talar då!
Jobbigt att ni inte har hiss.. Jättebra lösning då att ni är två, hade blivit väldigt svårt annars!
Kram!

Reply
Sara 2018-12-10 - 15:40

Jag tycker att det är bra att man kan få hjälp, önskar själv atg jag kunde få det ibland 😅

Reply
Jennysvardag 2018-12-10 - 15:45

Så lyxigt med en nanny. Jag tycker inte att man ska behöva försvara sig för sina val man gör. Jag önskar jag jag hade nanny när sonen var nyfödd 🙂

Reply
Anja Held 2018-12-10 - 15:55

Vad skönt att kunna få den avlastningen och få sova lite efter nätter med amning.

Reply
hannafialotta 2018-12-10 - 16:05

Jag tycker du gör rätt i att ta hjälp. Intressant det där med barnvagnsmaffian. Här i Sverige är barnvagnsmaffian mammor med barnvagnar som breder ut sig på till exempel trottoarer eller på fik. Som bara tänker på sig själva.

Reply
nouw.com/johannasoderberg 2018-12-10 - 18:05

Gud, hade så gärna velat haft barn utomlands där det är socialt acceptabelt att ha en nanny. Låter verkligen så skönt och allt föräldrar ”gnäller” på är ju att de inte får sova, haha. Kram <3

Reply
Elisa 2018-12-10 - 19:09

Ja, en nanny hade ju egentligen varit en dröm där i början. Nu fick jag bra med sömn redan från början så jag var inte jättetrött så länge, men kan tänka mig att det är skönt med avlastningen och för att få saker gjort. 🙂

Reply
Petra Elisabeth 2018-12-10 - 19:27

Åh kan tänka mig att det är en stor trygghet och en lugnande tanke att veta att någon sitter och vaktar medan man själv sover. Ifall det är prisvärt och något som du kan unna dig så gör det! Det är ju bara bra ifall du får avlastning 😀 // Petra Elisabeth

Reply
Fnulan 2018-12-10 - 20:00

Det är ju så att när man väntar sin lilla bebis så tror man att man ska vara så lycklig men så är det ju faktiskt inte. Det är skitjobbigt. Jag hade gärna haft hjälp när mina var små <3

Reply
Jenny 2018-12-10 - 20:27

Äh… du ska inte behöva rättfärdiga dina val. Vill du ha en nanny, så har du en nanny 🙂

Jag skulle inte personligen kunna ha det (har fem barn, men fortfarande för hönsig). Första typ 3 månaderna har mina barn varit med mig 24/7.

Alla gör som de själva vill och vad som passar dem!

Så fin bild, mysigt med all snö!!

Kram kram

Reply
Snabela 2018-12-10 - 20:43

Är det vanligt att man har nanny i Ryssland? Kannan vara föräldraledig där så som här i Sverige?

Reply
kamillaskamera 2018-12-10 - 20:45

Jag hade inte velat haft en nanny när barnet var så litet. Jag ville vara där för våra barn tillsammans med maken hela tiden och skulle inte vilja dela den med någon annan

Reply
Amanda 2018-12-10 - 20:49

Jag tycker det låter bra att du har en Nanny speciellt när ni ska gå ut och det inte finns någon hiss! Det är ju nästan ett måste med vagn så det är bra att du har hjälp om dagarna 🙂

Reply
Madde 2018-12-10 - 21:29

Jag hade aldrig viljat lämna bort mitt barn till en nanny då dom var så små. Däremot hade jag gärna tagit emot någon som kunde fixa lite städning och mat åt mig 🙂

Reply
charlottelinden.se 2018-12-10 - 21:46

Ja, det låter onekligen som att nannyn underlättar för dig i vardagslivet just nu 🙂

Reply
Sara 2018-12-10 - 21:51

Nanny eller inte, det enda som spelar någon roll är vad som känns bäst för er så länge bebis mår bra ju! Satt just och tänkte att jag skulle gärna ha typ en hushållerska här hemma. Inte för att jag direkt har råd med det men skapligt skönt att slippa hushållsarbetet och bara spara energin till kidsen liksom!

Reply
Yela 2018-12-10 - 22:29

Va fint att ha möjligheten att ha någon som hjälper till, de viktiga är ju vad du känner att du behöver och inte vad folk tycker! Så himla härlig bild, jag gillar verkligen din mössa 😍

Reply
Johan 2018-12-11 - 04:40

Som du skriver är det nog inte lika vanligt med en nanny i Sverige som t.ex. i USA. Nu har jag inga egna barn så jag kan inte uttala mig om mina egna tanker kring det. Men att ha någon som avlastar är nog guld värt.

Reply
melissaskywalkz 2018-12-11 - 07:04

Jag tror faktiskt att de flesta känner att de skulle behöva ett par extra händer med småttingar, speciellt ensamstående. Du har dock rätt i att det är en helt annan kultur kring det här än i Ryssland men varför skulle det vara ett problem? Gör det som känns bäst för dig 😉

Reply
Martina 2018-12-11 - 08:21

Helt rätt att ta hjälp! Jag hade min sambo hemma i tre månader då han sökte jobb, hade inte klarat mig utan honom. Min baby blues gick inte över utan drabbades av förlossningsdepression. Det var utan tvekan de tre tuffaste månaderna i mitt liv. Nu är min dotter snart 7 månader och jag mår mycket bättre, dels eftersom hon är större men också för att jag slutade amma när hon var 2 månader och då började hon sova bättre på nätterna, även jag. Sömnbristen gör att man blie galen.

Reply
Evelina 2018-12-12 - 19:29

Du gör helt rätt som tar hjälp! Jag har redan bestämt att jag också ska ta hjälp av nanny när jag får barn, jag tycker bara att det är superbra att få hjälp för det ska inte kännas ”plågsamt” dessa första månader pga sömnbrist, klart att man också vill sova och få hjälp med andra hushållssyssslor. Gör som känns bäst för dig vännen!

Reply
liwslust 2018-12-19 - 16:34

Det låter ju väldigt skönt med en nanny för att få sova några timmar eller bara få städat lite. Det kräver ju dock att man kan släppa på kontrollen. Jag tyckte de små sov så mkt på dagen i början att jag kunde sova igen nätterna. Men städat och tvättat hade varit lyx att få hjälp med 😉

Reply
maria-svenskfinlands bästa bloggare 2019-01-02 - 17:53

Intressant hur olika det är i värden. Det som hemma känns helt konstig (som nanny på heltid) är normen i andra länder. Som med min svägerska som bor i Sydafrika och har 3-4 pers anställda som hjälper dem med hushållet, trädgården och barnen trots att hon är ”stay at Home mom”Det är normen där (skulle inte tacka nej till det heller 😉 )

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: