Russia – A Feministic Winter Wonderland

18 comments

Djizez (=Jisses med engelskt uttal eftersom ”Jisses” på svenska låter väldigt Kalle Anka), vad kallt det är! Idag är det -16 i Moskva och man känner hur lårna domnar av när man är ute och går i kylan. Med min nyafunna erfarenhet av att bedövas med epidural så kan jag meddela att det känns ungefär så.

Kaos tänker ni. När det är så kallt, vill säga. Men nä, det är inte alls kaos när det blir sjukt jäkla kallt i Ryssland. Till skillnad från Sverige där snö och -2 grader kommer som en överraskning varje år och all statlig infrastruktur slutar fungera. Här tuffar allt på som vanligt om inte bättre. Det gasas på ordentligt med värme inomhus (dethär med miljötänk är inte så trendigt här), all transport fungerar och alla kaféer, restauranger och varuhus har ordentliga garderober där man gratis kan hänga in sin blöta päls. Dessutom skottas det snö från alla hustaken varje tidig morgon i förebyggande syfte, samtidigt som alla trottoarer och vägar skottas och behandlas med anti-halk-medel. Man skulle inte kunna tro det, men det är ju typ uberfeministik snöröjning i Ryssland!

(På tal om dethär med feministisk snöröjning, är inte det egentligen väldigt ofeminisiskt? Varför kan man inte använda ordet ”jämställt” när det egentligen är det saken handlar om? Jagmenar, det är väl rätt ofeministiskt att anta att kvinnor inte kör bil. Även om det statistiskt är så att fler män kör bil så är det väl inte könet som avgör vem som kör utan snarare en underliggande icke-jämställd samhällsstruktur som på olika vis leder till detta. Dessutom är jag ganska säker på att rätt många män går på trottoarer också, och det inte som en följd av att de har blivit förtryckta av samhället. Annars så får man ju anta att alla män som går på trottoarer är något form av bottenskrap av vårt samhälle, de som inte lyckades ta sig högre upp trots alla fördelar de haft genom sitt kön. Tänk på det nästa gång du ser en man promenera).

Iaf, back to Russia

När folk planerar sitt Rysslandsbesök så utesluter man vanligtvis vintern helt, som om det vore nordpolen här. Men faktum är att det är en fantastisk årstid att besöka landet, för att inte tala om alla juldekorationer, it’s wild!

Sådär, då fick ni lite aktuell info om Ryssland. Jag gjorde ju om bloggen och döpte den till ”Swede in Moscow” och så handlade de första inläggen helt om mig och min bäbisbubbla. Som ryssarna säger, Sorryan för det!

Vad hade ni velat veta mer om livet i Moskva?

Your wish is my command!

 

18 comments
1

You may also like

18 comments

Emelie 2018-12-19 - 12:57

Åh hjälp, det var kallt’ 😱 kul att få veta mer om Ryssland! Blir väl så när länder är vana med den typen av snömängd så går det bättre 😊

Reply
Jennysvardag 2018-12-19 - 13:27

Det var lite kallt, minns bär de var 20 minus här och de kändes något något sätt varmare ön 2 minus🙈 så roligt att få veta om Rysslands snöröjning. Här är de dåligt snöröjning tycker jag. Jag skulle vilja se mer bilder från Ryssland 🙂

Reply
Pärla 2018-12-19 - 14:05

Älskar dessa inlägg, och hela din blogg för den delen. Har en sån gammal barndomsdröm om att besöka Ryssland och man blir ju mer och mer sugen.

Reply
Hannas krypin 2018-12-19 - 15:13

Jag vet inte så mycket om Ryssland men vill såklart veta mer. Blogga om det som du får motivation och inspiration till. 🙂

Reply
Elisa 2018-12-19 - 15:20

Hujjeda mig, -16! Är så glad att temperaturen inte kryper så långt ner här i Stockholm så frusen som jag är.
Fantastiskt att allt tuffar på som vanligt när vintern kommer. Som föräldraledig är jag väldigt glad att jag slipper det pendelkaos som ofta uppstår här i dessa tider.

Reply
Anja Held 2018-12-19 - 15:54

Haha, känns rätt mycket som ett storstadssyndrom i Sverige att infrastrukturen inte funkar när det blir kallt (vilket är helt galet), bor på landet i Sörmland och här bli det ofta neråt -20 emellanåt på vintern utan kaos tack o lov 😅

Reply
johanna 2018-12-19 - 17:35

WOW vad vackra bilder, magiskt!! Skulle så gärna vilja åka till Ryssland en dag. Dock inte när det är såhär kallt. Förstår att det inte är samma kaos när man som sagt är van vid denna kyla. Det är man inte på samma sätt i Sverige. Inte ens uppe i Norrland där det brukar vara mycket snö och kallt, galet.

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 2018-12-19 - 17:50

Haha alltså jag blir alltid så full i skratt när folk beskriver snö som kaos för Sverige. I storstäderna kanske men för oss som bor ovanför Stockholm är snö något man förväntar sig och kylan med. -24 är väl typ regel här i Falun på vintern, och i Orsa där jag kommer ifrån är det inte ovanligt med -30 från november till mars ;). Ännu högre upp är -35 vanligt med :-p. Inget som kraschar heller eftersom vi vet hur man ska jobba efter kylan 🙂

Reply
Amanda 2018-12-19 - 18:49

Jösses vad kallt med -16 grader!! Det måste ju va fruktansvärt kallt eller det kanske inte är så kallt i Ryssland som man tror? som du säger man tror ju att det är nordpoolen där?

Reply
Mrs.Kjellström 2018-12-19 - 19:43

Herre du milde så kallt de måste vara men oj oj oj vad vackert där är 😀
Vilka lampor, måste vara otroligt många 😀 En riktig upplevelse detta
Jag skulle lätt kunna åka dit vintertid oxå enbart för att få uppleva snön, julpynt och allt där mellan 😀

Reply
Madde 2018-12-19 - 19:54

Saknar verkligen en riktig vinter. Snö, och kallt. I Göteborg är det bara grått och kallt. Så tråkigt.

Reply
Sara S 2018-12-19 - 20:43

Eftersom jag rätt nyligen har upptäckt din blogg så undrar jag hur du hamnade där, i Ryssland liksom?
De få ryssar jag har mött är de som jag träffat på diverse semesterorter och jag skulle beskriva majoriteten av dom som rätt vassa armbågar (hur kan man knuffa bort 7-åringen framför en i kön till en buffé liksom? Rätt ofta väldigt påverkade av alkohol, ganska aggressiva och majoriteten av dom har givit ett intryck av att de äger världen och att de är vana att få allt de vill och gärna flashar med hur rika (i jämförelse med aktuell lokalbefolkning iaf) då är.
Detta är alltså vad jag har sett av de som jag mött men, ser man samma saker ”hemma”? Eller är det turistmentalitet som slår till på något sätt?
Jag har givetvis träffat trevliga ryssar också men de har varit långtifrån majoriteten.

Reply
Fnulan 2018-12-19 - 21:29

Herre gud så kallt!! Jag undviker helst kylan. Nä jag har aldrig varit i Moskva men man borde verkligen åka dit. Du får göra upp en bra resplan så kommer jag.

Reply
Kathrinea Living 2018-12-19 - 21:44

Men wow vad vackert med så mycket snö ändå! 😍 vet knappt om jag klarat av den hårda kylan dock 🙈

Reply
sandi_fighter 2018-12-19 - 23:29

Tyckte allt du fick in Moskva bra i inlägget. Här i värmland är dock -16 och massa snö inga problem, vi är vana vid det 😂
http://www.nouw.com/sandi_fighter

Reply
kamillaskamera 2018-12-20 - 00:10

Underbar mössa du har. Den skulle jag gärna låna. Vackert med alla lamporna

Reply
melissaskywalkz 2018-12-20 - 08:18

Det ser jättevackert ut! Vi ligger på samma grader här i Östersund, men som du säger Sverige är inte världsbäst på att hantera snö och kyla haha

Reply
Junitjej 2018-12-23 - 12:18

Så vackert det ser ut!!! Kul om du vill dela med dig av Ryssland.

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: