Fake influencer

29 comments

 

Såhär såg det ut när jag hade en photo shoot för ett par månader sedan. Just hemkommen från en resa i Australien var jag sjukt inspirerad av den kitchiga personal-development-hysterin där borta. Till den grad att jag bestämde mig för att dra igång ett sidoprojekt där jag skulle utveckla såna där fina planners med blänkande bokstäver och sälja dessa till den ryska marknaden. Tänkt och gjort. Jag la ner ett par veckor och snickrade ihop en pastellfärgad online planner med en massa bajsnödiga frågor och formulär som skulle hjälpa en att fokusera på det viktiga i livet för att sedermera uppnå dessa mål. Här kan man klicka ner en gratis version

 

 

Därefter skulle jag marknadsföra denna planner via min Instagram. Jag satte ihop en content plan där jag som role model skulle visa hur jag lever efter denna fantastiska plan. Bland annat innebar detta att man måste stiga upp vid 05 på morgonen för att hinna göra sin Morning Routine bestående av yoga, meditation, skriva en tacksamhetslista samt läsa i en utvecklande bok medan man förtär sin ekologiska bovetegröt på havremjölk ackompanjerat av den hemmagjorda tumeric-latten. Och för att göra det hela uber-autentiskt var jag ju även tvungen att dokumentera allt detta via mina Stories. Man lever ju som man lär!

 

Hur krystat kan man le egentligen?

 

Det fanns dock ett problem – jag är verkligen inte en morgonperson. Jag var dessutom gravid i vecka 6 vid tidpunkten för lanseringen vilket innebar att jag mådde rätt illa och ville mest sova hela tiden. Men jag hade ju en Content Plan! Regel nummer ett inom digital marknadsföring är att följa planen, annars brakar allt samman. Väckarklockan ringde 05.00 på lanseringsmorgonen och på ren överlevnadsinstinkt tände jag lampan och hoppade på yogamattan för att ”meditera”. Jag gjorde en selfie i spegeln samtidigt som jag spydde lite i min mun och la ut en Stories med tiden 05:00 samt hashtagsen #morningroutine #planyourlife #morningbliss

Jag insåg att ett helt yogapass var out of the question och gjorde därför bara en Camel Pose som jag försökte dokumentera med mobilen. Den som någon gång har gjort Camel Pose kan intyga på att det är nästintill omöjligt att göra en selfie i den positionen. Det fick bli en fjuttig Tree Pose som inte alls ser lika effektfull ut men är iaf hanterbar. Därefter skulle jag skriva min tacksamhetslista och kom seriöst inte på något som jag var tacksam för kl 05.30. Bovetegröten smakade lika äckligt på väg ner som upp för strupen, insåg jag medan jag hukade mig över toalettstolen. Resten av dagen hade jag fruktansvärd huvudvärk till följd av den tidiga uppstigningen och var inte särskilt trevlig på jobbet. Då kom jag på en grej som jag var tacksam för – i Ryssland behöver man inte vara trevlig på jobbet.

Yeps, så går det när man är arbetsskadad av marknadsföring. Jag bestämde mig där och då att aldrig mer försöka förmedla något som jag inte är på sociala medier. Visst är det bra att ha en content plan för att få struktur i sitt bloggande, men det är lika viktigt att det man skapar innehåll om är autentiskt och förenligt med ens liv. Jag är inte och kommer aldrig att bli en hurtig och o-sarkastisk morgonmänniska, alltså ska jag inte försöka förmedla den bilden av mig själv heller.

Kanske är det inte lika inspirerande att följa en neurotisk kvinna med dåliga morgonvanor, men autentisk lovar jag er att vara här i bloggen framöver

Vad hände då med plannern? Jo gratisversionen laddades ned av tusentals ryssar som kom med massa bra feedback och ville ha mer av det hela. Men mitt hurtiga alterego hade tagit förväl och det blev således ingen uppföljning av gratisversionen.

29 comments
0

You may also like

29 comments

Moa Larsson 2019-01-07 - 08:57

Du skriver det här inlägget med både målmedvetenhet och humor och det gör det helt perfekt. Vad fint att det blev av, och vad sunt att du inte väljer att fortsätta eftersom att du inte känner dig riktigt bekväm i det. Kollade in gratisversionen och blev lite besviken när den inte var på svenska, hade nog lätt kunnat ladda ner, printa ut och använda den annars! Heja dig!

Reply
Therese 2019-01-07 - 09:15

Vilket fantastiskt inlägg! Så träffsäkert och jag älskar din humor 😀 Det är lite intressant ändå hur inspirerad man kan bli av saker som kanske inte är helt rätt för en själv ändå. Blir lite extra tydligt om man är väldigt ambitiös och vill göra något av alla idéer man får 😀 Jag har också fått sådana ryck ibland, även om jag oftast hunnit släppa dom innan jag kommit sådär långt 😀

Reply
Elisa 2019-01-07 - 09:32

Haha åh vad jag skrattade åt detta. Precis så jag föreställer mig hur det är för många som ska skapa sitt content. Kommer heller aldrig kunna förmedla en sån bild, jag skulle aldrig orka och är inte den jag är. Det var ambitiöst gjort av dig i alla fall att få ut det trots trötthet och illamående. 😉

Reply
PT Lilla Ax 2019-01-07 - 10:25

Tack för dagens välmående och ack så behövliga gapskratt! Jag älskar allt du ville! Själv är jag periodare då jag orkar upp vid 5 för att meditera och få ett bra flow på dagen. Sen kommer perioder med mindre flow o mer slapp helt enkelt 😉

Reply
Hanna 2019-01-07 - 11:09

Sitter och garvar åt detta hysteriska. Vem lever på riktigt så? Älskar humorn i det. Kör på ta upp ditt ego o dra in lite stålar på ryssarna 😀

Reply
Jenny 2019-01-07 - 12:56

Haha, det här kunde varit jag. Jag är sån som går all in när jag för en idé utan att tänka riktigt hur jobbigt det kan bli.
Du skriver fantastiskt bra!!

Kollade på gratis versionen och det verkar super kul! Synd den inte var på svensk!
Du borde trycka upp o sälja dessa! Tror det skulle gå sjukt bra!!!

Kram kram

Reply
Chanelle 2019-01-07 - 13:05

hahaha så himla roligt att läsa! Och tycker det är grymt att du är ärlig om det! Jag är likadan, jag kommer på en sån himla bra ide men att leva efter den sen skiter sig haha. Men kanske var denna ide en början på en annan ide i framtiden! Kanske hittar du vart allt brast och gör en annan liknande som fungerar för dig? Jag blir inspirerad av folk som har idéer oavsett om de går bra eller inte! Så tack för att du delade med dig av detta 😀

Reply
Emelie 2019-01-07 - 13:23

Hahaha så kul att få läsa om detta och hur ärlig du är om allt! Det är ju ändå riktigt bra att du fick själva idéen och ville göra det 🙂

Reply
Björn 2019-01-07 - 15:26

dagens höjdpunkt inlägg, haha on point. =) blir roligt o följa din blogg =) ha en fortsatt fin dag

Reply
sandi_fighter 2019-01-07 - 16:05

Haha, det är inte lätt, man kommer på en superidé där tanken är super, men så funkar det inte när man själv ska vara reklampelare för det 😉
Tror det är många som fejkar sina insta, tror precis som dig att det är viktigt att vara ärlig och på riktigt ❤❤

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 2019-01-07 - 16:37

Så himla bra poänger, det blir så ofta när man läser eller ser saker från linsen en värld som inte stämmer med verkligheten. Vi vet inte alls vad en människa gjorde stunden innan hen skrev det där perfekta inlägget. Du riktigt målar ut saken i din test :D.

Reply
Moa Hansson 2019-01-07 - 16:46

Så himla bra inlägg, tycker det är bra att du är så himla ärlig om allt! Man känner sig verkligen inbjuden på din blogg! 😀

Reply
Fröken Rödlök 2019-01-07 - 17:23

Vilket initiativ och driv du verkar ha, oavsett om det blev en uppföljare eller inte så testade du dina vingar och vågade ta steget. Du såg att flera tusen ville ha det du skapat, klappa dig själv på axeln. Grymt!!

Reply
Madde 2019-01-07 - 18:07

Klart man gör i sin perfekta fakevärld. Iof skulle jag klara det förutom gröten då 😁 men stupar i säng klockan 8 också

Reply
Maria Romar 2019-01-07 - 18:19

Älskar att du drog i gång projektet. Sedan att de kanske inte riktigt gick hela vägen. Nå ibland är de faktist roligare att bara ha en plan

Reply
Melissaskywalkz 2019-01-07 - 18:33

Jag skrattade gott åt ditt inlägg kan informera dig om, hahah. Det är faktiskt nästan lite synd att du inte tog det hela vägen, men jag förstår verkligen 🙂

Reply
Jennysvardag 2019-01-07 - 18:36

Du skriver verkligen med humor, der gillar jag. Det är väldigt svårt och jobbigt att försöka framstå att man är något som man inte är. Kul att endel ryssar laddade ner gratis versionen. Så skönt det låter att man inte behöver vara trevlig på jobbet 🙈

Reply
Sarah 2019-01-07 - 18:41

Så himla rolig du är 🙂 Synd att du inte fortsatte med en uppföljning men jag förstår dej faktiskt 🙂 Jag skulle aldrig orka gå upp kl 5 på morgonen 😛 Förresten vad fina bilder på dej 🙂

Reply
Fnulan 2019-01-07 - 19:13

Men så spännande ändå, att med våra sociala medier kunna skapa/vara något som andra människor vill ha/vara. Och vilken sjuk makt vi har! Skrämmande egentligen. Jag har slutat vara ”fake” på min blogg. Jag orkar inte med det. Jag vill vara jag för det är jag ganska bra på faktiskt.

Reply
Junitjej 2019-01-07 - 19:45

Jag älskar ditt sätt att skriva. Sådan värme och sådan humor!! Tänk så mycket man inspireras av andra som inte alls är som man själv.

Reply
Kirsi 2019-01-07 - 19:56

Haha! Underbart inlägg. Jag fick lite ont i magen några gånger, när jag föreställde mig att jag också skulle vara sådär strukturerad och hurtig och göra allting ”på riktigt”. Nej, jag tror att det är bättre att vara autentisk än ”riktig”. 🙂

Reply
Johanna 2019-01-07 - 20:10

Du är så himla inspirerande trots att det inte riktigt blev som planerat. Grymt ju!! Älskar att du kan stå för att du gjort detta helhjärtat men ändå blev det inget mer än en gratisverision, vilket är grymt. Kollade på den, även om jag inte förstår ryska var den suuuuperfin! <3

Reply
Hannas krypin 2019-01-07 - 20:24

Men vad roligt du beskriver ditt uppdrag. Kul att du testade att göra något som går helt emot dina principer. Jag har gjort camel pose fast med självutlösare, haha, så det gills inte.

Reply
Amanda 2019-01-07 - 20:45

Nej du ska vara du och jag är ingen morgonmänniska heller tycker det verkligen är bra gjort att du kom upp 5 ändå. Vet inte om jag hade klarat det. Men du gav det ett försök 🙂

Reply
Em 2019-01-07 - 21:45

Kan inte låts bli att skratta lite. För det första skriver du så jäkla bra, förmedlar dig på ett sätt som får en att vilja läsa vidare sen måste jag också påpeka vilken fantastiskt stryka du har som genomförde det ändå. Jag hade förmodligen bara snoosat och hoppas att det hade löst sig ändå.

Reply
charlottelinden.se 2019-01-07 - 22:03

Vilket fint och roligt skrivet inlägg! Jag är precis som du – raka motsatsen till morgonmänniska – och har äntligen accepterat att jag förmodligen alltid kommer att vara det. Vi behövs ju vi också 😉 Alla kan inte vara hurtiga morgonmänniskor!

Reply
Anneli Sjöblom 2019-01-07 - 22:06

Hahaha, älskar din humor. Tack för skrattet och ärligheten. Grymt jobbat att göra ett försök 😀

Reply
Petra Elisabeth 2019-01-07 - 22:11

Vilket underbar inlägg. Känner igen mig så mycket! Har också så mycket ambitioner och allt är planerat och klart på pappret sedan kommer jag på att jag faktiskt tycker om att sova på morgonen och jag är alldeles för lat för att både göra yoga eller någon dunderfrukost på morgonen. Själv tycker jag att det är roligare att läsa om någon som är verklig snarare än perfekt! Hoppas du får ett bra 2019! 🙂 // Petra Elisabeth

Reply
kamillaskamera 2019-01-08 - 00:25

Så ärligt inlägg. Lite som jag som ofta har tusen järn i elden massvis med både vilja och driv. Sedan kan jag hux flux tröttna och det stannar av.

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: