Tostan – ett unikt biståndskoncept

30 comments

Förra veckan postade jag en bild på mig och min svärmor på Instagram och berättade att hon är Sverigechef för en Biståndsorganisation som heter Tostan (ordet ”tostan” betyder genombrott på Västafrikanska Wolofspråket). Det var många som undrade vad det är för organisation och vad de gör så jag tänkte bespara er googlingen och berätta om den här 🙂

Tostan är en biståndsorganisation som främjar mänskliga rättigheter i primärt Västafrika och framför allt fokuserar på kvinnors och barnsrättigheter. Efter Tostans treåriga utbildningsprogram (Community Empowerment Program) har hela samhällen slutat med kvinnlig omskärelse, barn- och tvångsäktenskap.

Något som gör Tostan unikt är att man använder utbildning av lokalbefolkningen som främsta verktyg, vilket har visat bestående resultat på både kort som lång sikt. 5 miljoner människor har upphört med kvinnlig omskärelse i 8500 samhällen. Det kallar jag en ganska omfattande förändring!

 

 

En kvinna kan inte sluta själv med omskärelse och inte heller en isolerad by eftersom man då inte har någon att gifta sig med. Kvinnlig omskärelse är en social norm som alla i samhället följer och de kvinnor som inte är omskurna ses inte som vuxna och kan således inte gifta sig. De ses också som orena och blir utfrysta. För ett slut måste kvinnorna få med sig männen och de religiösa ledarna. Man måste också få med sig sina samarbetssamhällen och när man efter långa diskussioner beslutat sig ordnar man tillsammans en stor folkfest, en publik deklaration, där man deklarerar att man upphört med kvinnlig omskärelse, barn- och tvångsäktenskap. Den 16 december 2018 upphörde 50 samhällen i norra Senegal  med kvinnlig omskärelse, barn.- och tvångsäktenskap. Ett program finansierat genom Tostan Sverige.

 

 

Tostans utbildingsprogram bygger på att man utser, utbildar och bildar en bykommitté på 17 personer, denna kommitté ser till att man implementerar programmet i samhällets utveckling. En lärare utbildad av Tostan i Tostans metod, en så kallad facilicatrör bor i byn under de tre åren och utbildar byborna i mänskliga rättigheter. Faciliscatören kommer från samma etniska grupp och talar bybornas språk, dvs en person som byborna känner och redan har förtroende för vilket skapar tilltro och djupare förankring av de värderingar som man förmedlar. Detta leder i sin tur till att kvinnor får en starkare ställning i samhällena och kan ta sig högre upp i ”näringskedjan”.

Jag tycker att det är så häftigt att Tostan gång på gång bevisar hur långt man kan komma och hur stora förändringar som kan ske genom att man ger kvinnor rättigheter – en feministisk framgångssaga!

Min svärmor Anne-Charlotte visade mig dessa bilder från hennes senaste besök i Senegal strax före jul och berättade:

”Vid mitt besök i Foutaregionen i norra Senegal i december sade en kvinna att innan Tostan kom till byn levde hon i mörker, som på botten av en brunn. Med Tostan kom ljuset och allt förändrades. Nu var hon medlem av bykommittén och ansvarade för att alla gravida kvinnor kom till en vårdcentral för kontroll före och efter graviditeten. Detta hade ökat överlevnaden för både mödrar och barn.”

Alla bidrag som organisationen samlar in investeras i dessa utbildningsprogram som därefter exponentiellt skapar ringar på vattnet i samhällena, vilket blir väldigt kostnadseffektivt jämfört med traditionella biståndsorganisationer. Man kan som bidragsgivare följa utvecklingen i realtid och verkligen se vilken skillnad ens bidrag gör.

Vill man skänka ett bidrag kan man enkelt göra detta på Tostans hemsida https://tostan.se/
Man kan också bli medlem i Tostan för 100 kr per år och på så vis bidra till att Tostans röst blir starkare

Vi brukar ge bort ett bidrag som present till vänner och bekanta, kanske något att inspireras av nästa gång du ska bort på kalas 🙂

30 comments
1

You may also like

30 comments

Hannas krypin 2019-01-09 - 08:59

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lägger ner. Imponerande att läsa om vad utbildning kan göra och att förändra människors sätt att tänka. Fantastiskt!

Reply
Therese 2019-01-09 - 10:01

Wow! Det där är ju verkligen helt fantastiskt! Älskar när man får läsa om hur olika program faktiskt påverkar och gör skillnad, det blir så mycket enklare att faktiskt ta till sig tycker jag. Ibland känns all misär så övermäktig och år efter år så läser man bara om hur illa det är överallt och det känns som att alla bidragsorganisationer man sett inte gjort någon skillnad.. Kul att se att det går framåt och faktiskt gör skillnad!

Reply
Marie 2019-01-09 - 10:29

Tårar. Mäktigt. Så jävla stort. Tack för att du berättar om detta och delar med dig. Känns i hjärtat att ett hopp tänds för hur möjligheterna till en bättre värld – faktiskt finns. Bara vi har mer kunskap och ger den vidare till dem som behöver.

Reply
Anna 2019-01-09 - 10:51

Vilket fantastiskt projekt! Jag får gåshud över hela kroppen av att läsa detta. Fantastiskt att det finns människor som engagerar sig så här djup och ser till att det blir sådana förändringar. Otroligt inspirerande!

Reply
Evahle - en blogg om psykisk hälsa 2019-01-09 - 10:51

Åh vilket bra initiativ! Så himla viktigt och bra arbete. Så bra att du delar detta 🙂

Reply
Moa hansson 2019-01-09 - 11:01

Vilket bra projekt!! Så himla bra att du delar med dig för det är ett viktigt arbete!! 🙂

Reply
Madde 2019-01-09 - 11:53

Att utbilda är ju den bästa hjälpen man kan få. Hjälp till självhjälp. Så bra jobbat. De måste ju förändra själva, vi kan inte göra det och det är precis det som händer. Små, små steg åt rätt håll

Reply
Emma-Matilda 2019-01-09 - 11:53

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lägger ner. 🙂

Reply
emelieburstrom 2019-01-09 - 12:43

vilket fantastiskt projekt att vara en del av! Det är så bra att du delar med dig av detta så fler av oss får ta del av det 🙂

Reply
Elisa 2019-01-09 - 13:07

Kunskap leder verkligen till något större. Vilket jobb de gör och har gjort, de har ju lett till fantastiska resultat! 😀

Reply
Jennysvardag 2019-01-09 - 13:33

Vilken bra organisation hon är med i. Så bra att dom får utbildning om omvärlden och att det blir bättre. Så bra att den kvinnan såg till att mödrar får komma till en vårdcentral efter och under tiden som dom är gravida.

Reply
Sarah 2019-01-09 - 13:42

Jag hade inte heller hört talas om det innan 🙂 Kul att du berättade om det 🙂

Reply
Anja Held 2019-01-09 - 14:27

Fantastiskt! Vilket viktigt jobb som tostan och din svärmor gör! Verkligen jättebra!🌸💕

Reply
Chanelle 2019-01-09 - 14:47

Men wow vad inspirerande att läsa!! Så himla fint och bra?! Vad bra de har kämpat!! Blir tårögd och ryser!! Första bilden måste ni göra till en tavla, det var en fantastiskt vacker bild! Har ni/hon inte det redan så ge det som en present, en stor jäkla tavla förtjänar den bilden och bildens bakgrund att va!

Reply
Björn Aldenfalk 2019-01-09 - 14:47

Va fin organisation. Diggar deras färgglada klänningar =)

Reply
Hanna 2019-01-09 - 16:22

Sånt underbart engagemang av din svärmor och hela organisationen, så fina bilder också med så mycket värme och kärlek.

Reply
Fröken Rödlök 2019-01-09 - 16:57

Vilket inspirerande inlägg! Roligt att du delar med dig. Skoj att se att det faktiskt gör skillnad när man verkligen försöker, att vi i Sverige kan påverka och hjälpa till på detta sättet. Cool svärmor du har =)

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 2019-01-09 - 17:37

Vilket fantastiskt arbete hon gör, och en sådan otroligt viktig fråga och ämne. Jag har fått gått en del på föreläsningar och även lite utbildning inom just detta. Det blir mer och mer vanligt tror jag att få kunskap om sådant i den svenska skolan 🙂

Reply
Marita Arvidsson 2019-01-09 - 18:18

Jag blir så glad att det finns fantastiska människor som lägger sin tid och kraft på så oerhört viktigt arbete. Jag har personligen haft ett fint samtal med Anne Charlotte för några år sedan då jag jobbade på Not Quite och förstår att detta jobb är mycket passande då jag kände hennes engagemang. Har ju läst en del om Tostan. En dröm att kunna jobba med något liknande har alltid funnits hos mig och därför känner jag speciellt intresse för arbeten där man ger kvinnorna bättre möjligheter och utbildning för just då kan förändringarna till det bättre ske. Marita

Reply
Johanna 2019-01-09 - 18:27

ÅÅÅH så spännande, vill så gärna volontärarbeta i utsatta områden med liknande. Mamma var i Tanzania förra hösten en månad och arbetade med flickor som riskerar att bli bortgifta och könsstympade. Fy vilken stor skillnad på det och ”trygga” Sverige. Kram <3

Reply
Fnulan 2019-01-09 - 19:51

Vilken svärmor du har, en inspirerande kvinna. Du får ta över hennes engagemang en dag. Jag var i de fattiga områden i Kenya där vi hade ett projekt att utbilda kvinnor till ledare. Det bästa jag varit med om. Kram

Reply
Sara S 2019-01-09 - 19:55

Så himla bra jobbat av dom! Jag älskar när människor ger av sin tid och sina pengar för att underlätta dör någon annan!

Reply
fitnessfia 2019-01-09 - 19:57

Vilken bra organisation! Den ska jag gå in och stödja.

Reply
Lillemor Grönblad 2019-01-09 - 20:10

Det låter helt underbart att så många har upphört med dessa tokigheter, jag ska gå in på denna hemsida 🙂

Reply
Melissa Skywalkz 2019-01-09 - 20:21

Men shit vilken grym organisation!! Helt underbart att det är så mycket fokus på barns och kvinnors rättigheter dessutom! Hejja din svärmor <3

Reply
moa Larsson 2019-01-09 - 20:31

Wow. Det här gör mig varm i hela hjärtat. Både för att organisationen finns och för att du skriver, berättar och engagerar dig i den. Ge din svärmor en stor kram från mig, snälla!

Reply
Petra Elisabeth 2019-01-09 - 20:32

Woow vilket otroligt viktigt och givande jobb! Det är ju en dröm att få leda en organisation på det där sättet. Och att det är en så otroligt viktig sak gör ju det hela så mycket bättre! 🙂 // Petra Elisabeth

Reply
kamillaskamera 2019-01-09 - 21:51

vilket underbart inlägg. Kom på mig själv att le när jag läste om organisationen och vad de åstadkommit. Heja Dem!!!

Reply
Amanda 2019-01-09 - 23:04

Åh vilken bra grej! Det är så hemskt att dessa kvinnor ska behöva genomgå en sån sak för att inte bli utfrysta. Det din svärmor gör väcker hopp 🙂

Reply
sandi_fighter 2019-01-13 - 23:09

Vilken grej och så mycket de gör. Utbildning kan hjälpa många tror jag, för just utbildning saknas i U-länder ❤

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: