Kollektiv hypokondri

25 comments

Hallojs!

FYI så råder det allmän kollektiv hypokondri i Ryssland (särskilt bland läkare) vilket även smittas på pediatriken. Man överbehandlar gärna alla möjliga åkommor som egentligen inte behöver behandlas och man tillämpar ofta halvvetenskapliga behandlingsmetoder bara för att patienten ska känna att ens åkomma har tagits på allvar.

På Theos 1-månadskontroll lades det givetvis till en del anmärkningar i journalen. Man skrev ned att han skelade med ögonen (vilket typ alla spädbarn gör tills de är 3 månader), han hade preferens för vilken sida han ville lägga huvudet (har inte alla det?) och ovanpå allt detta så var han dessutom spänd (sådär som bäbisar är). Ganska normala ”åkommor” för en 1-månaders bäbis med andra ord. Men man kan som sagt inte bara låta saker och ting utvecklas i sin takt utan Theo blev ordinerad medicinsk spädbarnsmassage, simning och en remiss till ögonläkaren.

Massage och simning är ju inte direkt farligt och Theo har ändå inte så mycket för sig på dagarna, så jag bestämde mig för att följa den hypokondriska läkarens råd och testa massagen. Så varje dag kl 12:00 kommer en stor tant hem till oss för att massera, göra övningar och bada Theo. Jag fick förklarat för mig att dessa procedurer kommer att leda till att han börjar krypa och gå tidigare, vilket är väldigt viktigt för ryska föräldrar. Det är alltså inget fel på honom, bara att man brukar göra detta för att kunna tävla med andra föräldrar om sitt barns utveckling. De flesta ryska spädbarn får denna behandling då man vill tävla på lika villkor.

Tanten brukar börja med stretching av leder i höfter, axlar och nacke medan Theo tittar aningen skeptiskt på henne

De vita bandagen runt händerna är inte förberedelse inför boxning, utan ska tydligen göra så att bäbisen känner sig mer trygg och säker då han tror att han håller i något. Man viker även ut tummen från handflatan vilket tydligen ska stimulera hjärnans utveckling på något vis

Efter massage av mage, ben och armar är det dags för övningar där man får lära sig att hålla huvudet samtidigt som man får en taggig boll rullandes på sin rygg

Därefter rullas man runt på en stor taggig boll för att stärka balanssinnet. Det blir många taggiga bollar. Här kommer bandagen runt händerna särskilt väl till hands då det är stundvis skrämmande att hänga uppochner med huvudet

Bästa till sist – att få simma i 37-graders vatten tills man håller på att somna

Tanten håller huvudet med sina händer medan kroppen får göra olika mönster i vattnet. Detta för att stärka och sträcka nacken medan kroppen får slappna av och bli mindre ”spänd”

Denna behandling utförs tio dagar i rad för att därefter upprepas när barnet är 3 och 5 månader. Nu behöver jag bara hitta föräldrar att tävla med, är det någon där ute som känner sig manad?

25 comments
3

You may also like

25 comments

Sara S 2019-01-13 - 01:53

Så intressant hur man ser på barns utveckling i olika länder. Ryssland har ju haft en hel del idrottare på absolut toppnivå, vem vet det kanske är detta som gör susen?

Reply
Kathleen 2019-01-13 - 03:24

Jag är ju hypokondriker själv så kanske skulle emigrera ändå 🤣. Själv gick jag till en kiropraktor med bäbis och där öppnades en helt ny värld med allt som kunde vara ”fel” och påverka mitt barn i framtiden. Allt från psykiska funktionsnedsättningar till magproblem och allergier. Allt kunde lösas med några behandlingar a några tusenlappar med en liten ”klicker” som man knäppte vid lite ställen på kroppen i ca 4 min per gång.

Dessutom var det superdålig att ge sin bäbis febernedsättande. Ökade risken för allergi med typ 60%.

Kan säga att mina generellt redan sömnlösa nätter nu även blev ett maraton i påläsning om allt mitt barn led av och bekräftade vilken otillräcklig morsa jag var. Resulterade i en neurotisk labil krigsmaskin som kraschade helt och som sannolikt hade kunnat göra sitt barn sjukt om inte en sambo klev in och tog över helt. Inte att rekommendera! Men babymassagen var rätt mysig att göra själv. Hjälpte mig att anknyta lite lättare 😍

Reply
Moa Hansson 2019-01-13 - 05:28

Spännande att man ser på barns utveckling så i Ryssland det hade jag ingen aning om men bra att dom tar saker på allvar även om det kanske kan bli lite överdrivet ibland 😮

Reply
Annican 2019-01-13 - 09:05

Oj, vilken skillnad det egentligen är! Jag blir nästan skrämd men ändå nyfiken. Tack för att du delar med dig!

Reply
Madelene 2019-01-13 - 10:36

Men oj vilken skillnad de är i olika länder. Ska bli intressant att få följa detta på din blogg

Reply
hnilssonlange 2019-01-13 - 10:40

Väldigt intressant hur man ser på utveckling i olika delar av världen. Hur olika det är. Låter ändå som skön behandling för lilla t

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 2019-01-13 - 12:08

Verkligen spännande att läsa, känns dock helt sjukt för egen del att det tycks vara en prestige hos föräldrarna huruvida deras barn blir tidiga i utvecklingen eller ej. Tycker man märker samma hos svenska föräldrar mer och mer också, ett galet skryt om ungen kan vända på sig osv. Men kan väl kanske ändå tycka att din beskrivning här är snäppet värre.

Reply
Jennysvardag 2019-01-13 - 12:25

Men oj vilken skillnad det är. Visst att det tävlas mellan föräldrar här vad barnen kan och inte kan. Men det känns som att det är snäppet värre i Ryssland 🙈 men så skönt Theo måste tycka att det är med spädbarnsmassage 🙂

Reply
Marie 2019-01-13 - 12:46

Alltså jag skrattar så tårarna rinner. 😂 På ett sätt helt galet och på ett annat jäkligt bra då de knappast missar ett enda ”fel” på barnen. Är så himla roligt att få följa dig och din helt annorlunda vardag. Läste ryska för många år sedan och tycker hela väsendet kring de baltiska sederna är väldigt intressant. Tack för ALLT du delar med dig av♥️

Reply
lenedeveny 2019-01-13 - 12:57

Hmmm…. det er godt du har et fornuftig hode og vet at dette ikke hjelper noe særlig. Men det må være kostbart å få en dame på døren. Konkurranse mellom foreldre er jo ikke særlig bra. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si, sitter igjen med noen rare tanker etter å ha lest innlegget ditt.

Reply
Fröken Rödlök 2019-01-13 - 13:28

Första tanken jag fick var att det där lät väldigt knas, varför vill man tävla och påbörja sitt barns utveckling snabbare än barnet själv vill, bara för att föräldrarna skall verka bättre? Men så är det väl lite över allt, även här i Sverige.. att föräldrar gärna vill att barnen skall utvecklas snabbare och komma upp på fötterna fortare än andras barn… men jag förstår inte varför.

Reply
Melissa Skywalkz 2019-01-13 - 14:14

Oj, ja det var rätt annorlunda mot här i Sverige. Jag tycker det lät helt sjukt att föräldrar tävlar med sina barn, fast de gör de nog i Sverige också fast utan behandlingar. Jag tycker att barn borde få utvecklas i sin egen takt, det spelar ingen roll om ett barn tar sina första steg vid 11 månader eller 13 månader. 🙂

Reply
Junitjej 2019-01-13 - 14:34

Tänk att man ser annorlunda på barns utveckling i Ryssland.Synd att föräldrarna där tävlar om sina barn där.

Reply
Johanna 2019-01-13 - 15:45

Så farligt ändå när sjukvården tror på diverse halvvetenskap. Här får man inte alls rekommendera olika metoder osv om det inte blivit godkänt, galet. Hoppas det hjälper iaf, med massagen och simningen. Lyxigt!

Reply
Chanelle 2019-01-13 - 17:23

Medan det är tvärtom i Sverige, där blir man hemskickad utan att de kollar ordentligt haha.. Men det kanske är lite jobbigt och inte så bra att överbehandla heller.. Men vad kul att bebis får så mycket massage och behandling haha! Kul att du delade med dig 🙂

Reply
Josefine 2019-01-13 - 17:52

oj vilken skillnad de är mellan länderna! Måste säga vilken liten sötnos! 😀 Ögonen är så vackra

Reply
Moa Larsson 2019-01-13 - 18:03

Men gud så läskigt det låter med sådana nojiga och hypokondriska läkare! Skönt ändå att du tar det med en nypa salt, och det är ju för väl att de faktiskt erbjuder sig att komma hem till er om de ska hålla på med sådant. Häftigt att läsa hur olika det kan vara!

Reply
Fnulan 2019-01-13 - 19:13

Nämen OJ! Och i Sverige är det vi mammor som alltid ses som hypokondriker till våra barn. Vad spännande att läsa att det är sådan skillnad. Lyxigt att det görs i hemmet och bra för prinsen eftersom han är trygg där. Detta var jätteroligt att läsa!

Reply
Anna 2019-01-13 - 20:18

Vilken intressant läsning! Det där med tävlandet tror jag är väldigt vanligt här också, fast inte alls på den nivån att det dras in i vården. Det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta 🙂

Reply
lillank 2019-01-13 - 20:42

Jistanes, det var intressant läsning!😊 Felsökning på baby och prestige i utvecklingen. Men hursomhelst är lille Theo bedårande söt när han begrundar alla välgörande behandlingar han får😆

Reply
Amanda 2019-01-13 - 20:48

Tyckte detta var en jätteintressant läsning, hade ingen aning om att dom var så i Ryssland att de minsta lilla trodde dom var något fel. 🙂

Reply
Hannas krypin 2019-01-13 - 22:24

Men vad intressant att läsa om hur de vill behandla allt. Gillar verkligen bilderna och hur skeptiskt han tittar på henne.

Reply
Sarah 2019-01-13 - 22:48

Så roligt att få läsa om hur det är där och att det kan vara så himla olika 🙂 Ofta man ska tävla med andra föräldrar 😛 Så mycket fina bilder 🙂

Reply
sandi_fighter 2019-01-13 - 23:06

Haha jag skrattade så jag höll på att kissa på mig och var tvungen att läsa inlägget för min man också. I SriLanka brukar nämligen skratta massor, där får bebisarna massage på benen och armar med tanke på att man gör om deras kropps struktur. Benen kommer att ändras och man får liksom större vader och pluffsigare kinder….ja det finns mer som jag inte minns. Den ryska massagen låter lite lika även om det görs för spända muskler och stimulerar hjärnan 😉
Kul är det i allafall att höra om olika kulturer och deras sätt mot bebisar/barn ❤

Reply
Frugan E 2019-01-14 - 20:16

Detta låter sååå likt hur det är i Tunisien med hypokondriker till läkare som hellre ger för mkt mediciner än för lite. Och så detta med att ju tidigare barn knatar, desto bättre. Varför, liksom? Vem antecknar vem som är snabbast? 😛

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: