Varför jag bor i Moskva

11 comments

Jisses vad många frågor man fick under frågestunden, nästan som att man börjar tro att man är viktig eller nåt! Det blev en salig blandning av frågor men de flesta handlade givetvis om min relation till Ryssland, något ni nya läsare förklaringen måste undra över. Så här kommer mina svar på alla era Rysslandsrelaterade frågor.

 

 

Hur hamnade du i Moskva och När?

Jag hamnade här i januari 2013 på grund av ett jobberbjudande från H&M, de sökte efter en person som kunde både svenska och ryska och hade förståelse för båda kulturerna. När jag fick erbjudandet var jag 28 år gammal och befann mig i en situation där jag inte riktigt var nöjd med var jag befann mig i karriären, så trots att det kändes aningen läskigt att flytta till landet i öst där jag inte kände någon och lämna allt tryggt där hemma, så tyckte jag att det var värt för karriärutvecklingen. Många tror att jag flyttade hit för att min man fick jobb här, men vi träffades faktiskt för första gången i Moskva, närmre sagt min första kväll i här, haha. Man kan läsa om hur vi träffades här

 

Största omställningen med att flytta till Moskva?

Oj, det är ganska många saker skulle jag säga. Men för mig personligen var det att människor kan vara ganska bittra, hårda och sura här. Andra kanske inte reagerar lika starkt på det, men jag är en högkänslig person som påverkas mycket av stämningar, hur andra mår och hur jag jag approcheras av andra människor. I början kunde hela min dag vara förstörd för att tanten i kassan på tunnelbanan inte log tillbaka till mig när jag tackade för hjälpen, eller när taxichaffisen hade road-rage-psykos och skällde ut alla som kör förbi, bredvid och bakom henom. I början hanterade jag det genom att sänka förväntningarna och själv bli en bittermaja mot allt och alla, vilket ledde till att jag blev typ en allmänt bitter person. Jag kände till slut inte igen mig själv och började jobba mycket med att inte ta åt mig av andras icke-humör, något jag jobbar på än idag. MEN, allt har blivit så mycket bättre sedan vi fick Theo, ryssar visar sig vara otroligt barnkära så att till och med en oligarks livvakt börjar le och gulla med honom på stan.

 

Har du släkt i Ryssland?

Nopes, ingen släkt i Ryssland som jag känner till. Mina mor- och farföräldrar kommer delvis från Ryssland så jag har säkert släkt här, men det är ingen som min familj har kontakt med (Andra Världskriget och lite andra grejer kom i vägen). Den enda jag kände när jag skulle flytta hit var en bekant från universitetet som därefter kom att bli en god vän. Nu har jag ju dock min egna lilla familj här!

 

Kan du flytande ryska?

Yes, mina föräldrar var hårda med att jag skulle tala ryska hemma trots att vi bodde i Sverige. När jag flyttade hit var dock min kunskapsnivå i ryska ungefär som hos en femåring. Däremot pratade jag utan brytning, vilket ledde till att folk som inte kände mig tyckte att jag var väldigt underlig. Efter sex år här och två arbetsplatser där jag nästan uteslutande bara har arbetat med ryssar så har man liksom vässat till kunskaperna, så nu ses jag som vilken ryss som helst.

 

Hur ofta är du i Sverige?

Det blir kanske 5-8 resor per år. Nästan alla mina vänner bor i Stockholm och även mina svärisar, så dit åker jag kanske 4 ggr/år. Min egna familj bor i Malmö så dit åker jag cirka 4 ggr/år. Min pappa bor för övrig i Lettland, dit man också måste åka och hälsa på. Det blir en hel del flygningar över Östersjön med andra ord.

 

Vad saknar du mest med Sverige?

De ovannämnda personerna som jag hälsar på är ju den största saknaden, det andra är dethär med att folk är trevligare och sen är det kulturen, normala värderingar och förståelsen för hur jag tänker och tycker.

 

Vad föredrar du, Ryssland eller Sverige?

Jag ligger alltid och balanserar i mitten på vad jag föredrar, ibland svänger det år Ryssland och ibland åt Sverige. Oftast Sverige faktiskt. I början var jag så himla kär i Moskva och det dekadenta livet här, jag hade många härliga (svenska) vänner som gjorde det hela så otroligt kul, men i takt med att Putin införde en konstig politisk åtgärd efter en annan så slutade företag söka efter utländska medarbetare i samma utsträckning. Detta ledde till att när någon åkte tillbaka till Sverige så fylldes det inte på med några nya. Jag har faktiskt räknat på det och det visar sig att under dessa 6 år så har 10 vänner, med vilka jag blev väldigt nära, lämnat landet. Nu hänger jag en hel del med expats från andra länder, vilket är bra då man tvingats vidga sina vyer lite. Jag har ett par ryska vänner men har ärligt talat haft svårt för att bli nära vän med ryssar. Men samtidigt är Moskva en fantastisk stad och jag trivs otroligt bra här med. Dessutom är det bara en 2 h flygning bort från Sverige, så får man för mycket hemlängtan är det bara att sätta sig på flyget.

 

Vill du någon gång flytta tillbaka till Sverige?

Vi har nog planerat denna flytt under de senaste fem åren, haha. Varje gång säger vi ”Max två år till då, sen blir det Sverige” men nya jobb, infertilitetsresan och allmän bekvämlighet gör att vi blir kvar här. Nu när vi har barn så är vi nog kvar ett tag och utnyttjar faktumet att man kan ha tex nanny här.

 

Bästa/sämsta med Ryssland?

Läser man ovanstående svar så verkar det ju inte finnas något bra med Ryssland, haha, så det sämsta får nog vara det som står ovan. Bäst är nog att Moskva är en riktig metropol med så mycket häftiga saker att göra – sjukt bra restauranger, museer, teatrar, nattklubbar, shopping, marknader och högkvalitativ people watching. Sen är man lite i händelsernas centrum, det händer ju en hel del på det geopolitiska planet där Ryssland är en av huvudrollerna (som ni kanske märkt i tidningarna) att bevittna det på nära håll är lite häftigt.

 

 

11 comments
3

You may also like

11 comments

Anna 2019-02-05 - 10:56

Så spännande att få läsa mer om hur du hamnade i Moskva och din relation till Ryssland. Kul att du kommer till Malmö en del. Om du har en stund över när du är här någon gång så hooka upp med mig och Fnulan för en fika eller något 🙂

Reply
Madelene 2019-02-05 - 14:44

Så spännande att läsa dina svar kring alla frågor som är relaterade till detta. Har lnge velat åka till ryssland och blir bara mer sugen när jag läser igenom dessa svar. Moskva verkar så häftigt

Reply
Joy 2019-02-05 - 15:13

Så himla kul att läsa om detta! Ryssland verkar ju så häftigt, måste ju åka dit någon gång!

Reply
Fnulan 2019-02-05 - 15:54

Men hallå darling, du är skitviktig <3 Jag förstår att du saknar släkten. Nästa gång du är i Malmö hoppas jag att vi ses! Stor Kram

Reply
Chanelle 2019-02-05 - 17:27

Åh vilket roligt inlägg att läsa 😀 Jag har verkligen undrat över allt det du skrev om så det var jätteintressant! Förstår att du är lite kluven och kan tänka mig att Putin kan vara en anledning till att det försvunnit lite kompisar, väldigt tråkigt att just så många vänner har flyttat hem också 🙁 Men jag skulle verkligen vilja åka till Moskva någon gång och det är bra att det finns mycket att se/göra där 😀

Reply
Madde 2019-02-05 - 17:51

Ryssland är ju ett land man inte tänkt på så mycket, inget som lockat, men visst beskriver du så mycket bra saker så man blir nyfiken,

Reply
PT Lilla Ax 2019-02-05 - 19:18

Tack för dina svar! Roligt att du träffade mannen när du redan flyttat dit! Hög igenkänningsfaktor på flera av svaren även om jag bott i helt annan kultur.

Reply
Melissaskywalkz 2019-02-05 - 20:39

Jag läser gärna mer om dina åsikter kring rysk politik btw. Jag är också högkänslig så hade nog också reagerat på att folk är som de beskriver de, självklart blir det ju en omställning.

Reply
Jennifer 2019-02-06 - 03:17

Kul att läsa om din flytt! Mega bra att H&M ville ha dig i Ryssland ;D

Reply
Sandra 2019-02-06 - 18:34

Vilken otrolig intressant läsning. Ja ryssarna verkar vara lite svåra att komma inpå livet. Det har jag alltid tyckt 😊

Reply
maria 2019-02-10 - 19:09

Har faktist missa frågestunden men funderat på varför du befinner dig i Ryssland. Trodde dock att du var mer ”rysk” dvs en förälder eller så som bott i Ryssland

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: