Tips från ryssen – Banya

4 comments

Som nämnt för ett par veckor sedan så finns det numera en stående rubrik i bloggen ”Tips från Ryssen” där jag delar med mig av diverse intressanta grejer som finns/man gör i Ryssland och är värda att sprida till den stora massan. (För den som missade förra gången så tipsade jag om Raf Latte, vilket man kan läsa om här)

Veckans tips är aningen otippat – Rysk Banya. Kanske inte lika enkelt att efterlikna där hemma som en latte, men inte heller för långt bort då vi är rätt vana vid att basta i Sverige också. Häromdagen tog vi med Theo på ett litet familje-bastu-häng, det visade sig vara en ganska mysig familjegrej att göra. Theo fick givetvis inte basta men han var med i utrymmet där man äter och dricker medan mamma och pappa fick turas om att basta.

Banya är alltså det ryska ordet för bastu. Den ryska bastun är i princip samma som den finska och svenska – ett litet rum i trä som hettas upp genom stenar som ligger på ett värmeaggregat. Jag skulle dock säga att den ryska känns aningen fuktigare, men det handlar nog om att man häller på vatten oftare på stenarna. Så hur blir detta ett nytt tips då? Jo, att basta rysk bastu är lite av en konst kring vilken man bygger ett helt koncept. Det är inte något man passar på att göra efter en dag i skidbacken eller efter ett träningspass på gymmet, utan hela kvällen planeras utifrån själva bastandet. Oftast är man ett gäng på kanske fem pers som går och bastar tillsammans i ett särskilt ”bastuhus” där man bokar sin lodge i ca 5 h för att basta, äta, dricka och umgås. Man gör detta dessutom regelbundet, tex varannan vecka.

Något som är ett måste är en liten shot tranbärsvodka som stället bjöd på, därefter är det typisk ”banya” att dricka öl, äta nykokta kräftor eller räkor och all form av fisk.

Man går in i bastun i 3-4 ”ingångar”. Första ingången är för att liksom mjuka upp kroppen medan man under andra och tredje ingången brukar få någon for av procedur av en så kallad ”banchik”. Denne banchik brukar oftast vara en man som har det underliga arbetet att piska människor med ris i 90 graders värme. Det kan även ingå i arbetsuppgifterna att massera eller göra honungspeeling på inte sällan biffiga, håriga och halvt berusade ryska män. Vi skippade dock banchiken för denna gång.

Efter varje ingång är det tänkt att man ska doppa sin uppvärmda kropp i en tunna med iskallt vatten (något som jag personligen aldrig har gjort, eftersom min kropp är intelligent nog att förstå att detta är en dålig ide).

Varefter man käkar lite mer fisk, dricker mer öl och chillar. I vår bastu-lodge som vi hyrde fanns det även ett tredje rum med en gigantisk säng/soffa med lila lampor och dekorativa kuddar. Eftersom man helst inte vill tänka på vad som har hänt i det rummet så undvek vi att hänga där.

Efter tre timmar och fyra ingångar så känner man sig sådär lagom lullig, extremt ren och liksom pånyttfödd till den grad att man känner sig yngre än ens egna bäbis.

Så tipset från ryssen blir således att börja gå och basta med ens vänner eller familj istället för att gå på den där bion/vinkvällen/soffhänget. Ladda upp med god mat och dryck, sväng ihop några peelings/sheet masks och mys ihjäl er utan smink i flera timmar. Ett bättre recept mot vinterhalvårets mörker finns nog inte.

”S lehkim parom!”, som man säger till någon som just bastat (direktöversätts som ”med lätt ånga” men menas mer som ”hoppas det smakade” fast avseende bastandet då)

4 comments
1

You may also like

4 comments

PT Lilla Ax 2019-02-08 - 06:46

Så grymt härligt koncept! Gillas skarpt! Jag är en bastuälskare utan dess like och sedan förra veckan kan jag förstå tjusningen med det kalla vattnet oxå 😉 Våga testa, kanske är skönare än du anar 😉

Reply
Fnulan 2019-02-08 - 13:29

Haha älskar dina tips. Jag tänkte precis, oj hur länge är man där för att hinna med allt det, men såg att det tar 3-4 timmar. Är det som en så kallat spa upplevelse på nåt sätt? Snaps, öl och kräftor. MUMS KRAM

Reply
Anna 2019-02-08 - 14:28

Det här låter ju verkligen så mysigt. Vi har faktiskt en bastu på jobbet, som jag använder alldeles för sällan. Vid närmare eftertanke har jag inte varit där en enda gång. Jag glömmer liksom bort att det finns. Jag blir väldigt sugen på att ta upp det nu.

Reply
Madelene 2019-02-08 - 18:39

Super tips verkligen! Något jag verkligen måste testa om jag åker till ryssland någon gång

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: