Writer’s block, när du inte är en writer

7 comments

 

Jag lovade ju att ni skulle få följa med i skrivarprocessen för mitt bokprojekt, så ja såhär kan jag se ut där hemma dagar när jag känner att jag inte får ur mig ett enda ord till boken. Jag har alltså inget synfel utan inhandlade ett par bågar för att typ se smart ut och känna mig som en författare, något som skulle öka motivationen för dåliga skrivdagar. Man har ju hört talas om writer’s block förut men är det möjligt att ha det när man inte ens är författare? Jag har kommit fram till att det går mycket bättre att skriva på telefonen när jag tex ammar eller åker taxi. Det blir liksom inte lika ”stort” så att säga. Vet inte om det makes sense, men när jag har tänkt att ”idag ska jag skriva i två timmar”  så blir det på något vis värsta prestationsångesten. Då måste jag ordna med runtomkringet, jag kan ju inte sitta hemma och skriva utan måste gå till något kafé för att inte bli störd. Men då måste jag duscha och fixa frisyren för det är ju bara när man är fräsch och fin som ett lugn, som är helt avgörande för den kreativa processen, infinner sig. Dessutom så måste jag beställa något att äta på kaféet och äta och skriva kan man inte samtidigt, så jag måste äta upp det jag beställt först. Sen så måste jag se till att det är tillräckligt med kräm i datorn, är det mindre än 50% batteri så blir jag för stressad och stressad kan man inte heller vara för att kunna skapa. Så då letar jag efter ett kafé som har en plats med uttag, vilket kan ta ett tag. Väl på plats med nytvättat hår, uppäten lunch och ett uttag så infinner sig äntligen det där lugnet. Jag skriver kanske en mening varefter jag sneglar på klockan och inser att det är dags för nästa amning. Procrastination heter det på engelska ja.

Det finns ett gammalt TED talk med Elizabeth Gilbert där hon pratar om just writer’s block (eller ja, snarare hennes ångest inför att någonsin kunna skapa något som blir ens i närheten så bra som Eat Pray Love och en låsning i skrivandet pga det, dvs inte ens i närheten av det problem som jag står inför) och hennes tips är att bara ta och skriva något varje dag, oavsett om det blir bra/dåligt/uselt. Så här sitter jag och meta-skriver på mobilen.

Jag tror de flesta som har någon form av kreativt yrke känner igen sig i det där. Vad gör ni för att släppa blockeringen? Tips mottages gärna!

 

 

7 comments
0

You may also like

7 comments

kamillaskamera 2019-02-10 - 14:43

Det där var det största och allra jobbigaste när jag förr jobbade som webbdesigner / master och hade deadlines när man skulle presterat och då också jäkla så bra. Det förtog lite av tjusningen med ett kreativt yrke kan jag tycka. Lycka till med skrivandet

Reply
Fnulan 2019-02-10 - 15:34

Hahhaa så skön du är! Du köpte alltså glasögon för ”syns” skull =). Jag förstår att du hinner med så mycket fina du. KRAM

Reply
PT Lilla Ax 2019-02-10 - 15:39

Har absolut inga användbara tips för att häva blockader men blev väldigt nyfiken på den oskrivna boken du jobbar på 😀 Vad ska den handla om?

Reply
Anna 2019-02-10 - 19:45

Hahaha! Jag sitter här och skrattar högt åt igenkänningsfaktorn. Det där har verkligen varit jag den här veckan när jag haft flera lediga dagar för att förbereda blogginlägg. Jag fick ingenting gjort. Om du får några bra tips så dela gärna med dig!

Reply
Melissaskywalkz 2019-02-10 - 20:35

Jag håller verkligen med om att skriva när tillfället finns, ibland funkar det att sätta sig ner på en bestämd tid men det är långt ifrån alla gånger. Och att skriva ner något direkt när man kommer på det!

Reply
Queenlillan 2019-02-11 - 05:25

Jag har alltid sagt att man ska blogga kravlöst och så gör jag ännu idag visst har speciella dagar jag har speciella inlägg men ändå kravlöst 🙂

Reply
Hanna 2019-02-11 - 10:29

Älskade din tröja det är för jag är en sucker för djurmönster. Håller med om att det är så svårt o skriva när man har tiden, kan ibland bli mer stressad av det för då måste man pressa fram något.

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: