Glöm inte Mannens Dag imorgon!

4 comments

 

Minns från skoltiden att killarna brukade oja sig över att kvinnan har en egen dag (8 mars) men inte männen. Då brukade vi tjejer svara att resterande 364 dagar på året är i princip inofficiella mansdagar, vilket ju inte är helt jämställt. Faktum är att det numera finns en internationell mansdag (19 november) som sedan 1999 har haft för avsikt att hedra de positiva manliga sidorna, liksom lite som en jämvikt till kvinnodagen. Har dock inte hört många uppmärksamma den eller dela något i samband med den på Fejan, men man kan ju bara föreställa mig hur mycket viralt hat som hade riktats mot den svensken som grattar sig själv på mansdagen, haha

Hursomhelst

Ryssarna var dock mycket snabbare med att införa denna jämvikt, sedan 1918 firar man en Mansdag den 23e februari varje år. Den började med att heta Fädernaslandsförsvararens dag och var tänkt att hedra alla som tjänstgör eller har tjänstgjort i armen (även kvinnor, btw) men har med tiden förvandlats till Mansdagen. Nu firas alla män (oavsett militär inblandning) genom att de får ett högtidligt tal på arbetsplatsen samt presenter av mammor, fruar och barn. På mitt jobb brukar tjejerna organisera allt ifrån en dansuppvisning tillägnat männen till förra årets Barber SPA där alla män fick en gratis klippning, rakning och massage – på jobbet.

Det anses med andra ord inte vara konstigt att uppmärksamma mannens egna dag i Ryssland. Det här med jämlikhet anses inte vara ett problem överhuvudtaget. Jag har fått det förklarat för mig att mannen och kvinnan är och ska vara olika och därför ska man inte heller försöka skapa jämlikhet. Kvinnans biologiska uppgift är att föda och ta hand om barn och därmed är hon inte lämpad att göra typiskt manliga sysslor, så det är lite 50-tal över det hela. När jag försöker yttra mitt missnöje i olika situationer där männen fått fördelar för att de är män så får jag sällan stöd av kvinnorna, eftersom det som sagt inte anses vara ett problem. Jag förstår dock inte hur det kan ha uppstått så många power women i Ryssland, andelen kvinnliga chefer i näringslivet är högre än i Sverige trots den aningen förlegade kvinnosynen. Kan det vara så att de ryska kvinnorna är mycket starkare än vad vi anar?

 

4 comments
3

You may also like

4 comments

Fnulan 2019-02-22 - 14:18

”Jag har fått det förklarat för mig att mannen och kvinnan är och ska vara olika och därför ska man inte heller försöka skapa jämlikhet” I totaly get it!! Jag trodde faktiskt inte alls att ryssarna var så som du beskriver dom. I Sverige är det som en kamp men här har man insett att det finns biologiska skillnader. Gud så intressant. TACK för att du skrev om det.

Reply
Anna 2019-02-22 - 15:15

Men oj, så annorlunda det kan vara! Ryssland känns ju ändå inte så avlägset långt borta, även om jag såklart sedan tidigare förstått att mycket värderingar är väldigt olika våra. Väldigt intressant läsning!

Reply
Sara S 2019-02-22 - 18:28

Jag skulle iofs kunna tänka mig att ta hand om barn och hushåll som en traditionell ”hemmafru” men då måste min man kunna försörja oss, gärna med lite extra inkomst utöver till det nödvändigaste så klart. Jämlikhet är fantastiskt när det fungerar som det är tänkt, jag tror dock att i rätt många hushåll så är hemmasyssloena nog fortfarande ganska traditionellt fördelar i ”kvinnliga” respektive ”manliga” roller. Varför tror du att fördelningen av manliga/kvinnliga ledare i det ryska näringslivet ser ut som den gör, har du några tankar kring det?

Reply
Sandra 2019-02-23 - 00:11

Jag tror absolut att ryska kvinnor har mer styrka i sig än vi svenska. Precis som finska kvinnor så lyssnar på dem. De hörs och de märks tycker jag på någe vis. De ryska kvinnor jag jobbat med har en bestämd syn på det mesta kan jag tycka. De kanske bara håller med för de vet vem som bestämmer igentligen 😉

Men då får vi gratta alla ryska män 😉

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: