HIV-test och Too Much Information

0 comment

Helojs!

Nu är vi hemkomna från vår 3 veckor långa resa och Theo har äntligen fått sitt efterlängtade visum till Rysslandet. Det tog ju bara sådär 3,5 månader men nu kan vi äntligen förflytta oss som vi vill. Hurra! Tänkte berätta lite intressant kuriosa om hur det gick till när vi skulle lämna ett HIV-test för Theo.

Yeps, du läste rätt. För att få ett långtidsvisum i Ryssland krävs ett intyg på att man är HIV-fri, även om man är nyfödd. Att varken mamma eller pappa har HIV är inte tillräckligt, utan man måste sticka hål på stackars bäbisar och testa deras blod också. Jag kände faktiskt till detta sedan innan och såg till att de tog ett blodprov ur navelsträngen vid förlossningen, men eftersom Theo varken hade ett fullständigt namn och än mindre ett personnummer vid detta tillfälle, så räckte inte detta för den ryska ambassaden. Vi började googla på ställen där man kan göra ett sådant test i Stockholm och fann ett fantastiskt ställe där man kunde både få svar och ett giltigt intyg inom 15 minuter, som klippt och skuret för bäbisar som ska lämna HIV-test! Vi bokade tid och rullade dit. En supertrevlig man öppnade dörren, hjälpte mig in med vagnen och bad oss vänta på vår tur i väntrummet vid receptionen. I soffgruppen bredvid oss satt två män med benen uppkavlade på soffan och höll på med sina mobiler. Den ena hade just ringt upp sin vän och till min förvåning pratade han ryska. Det framgick av de första minuterna av samtalet att både han och mannen bredvid var extremt bakfulla då de kommit hem från nattklubben vid 06 på morgonen. Därefter förstod man att de planerade gå ut och klubba även denna kväll, men först skulle de förbi butiken för att köpa glidmedel. Påföljande information som jag hörde är i princip olaglig att skriva här, men jag fick veta i detalj vad de skulle göra med det nyinköpta glidmedlet när de kom hem. Det var ganska svårt att hålla sig för skratt så jag låtsades att jag gullade med Theo och fnissade. Det hör nog inte till vanligheterna att det kommer rysktalande kvinnor till denna mottagning så den där mannen var nog helt säker på att hans samtal stannade mellan de tre männen. På väg hem, när jag ofrivilligt föreställde mig ödet av det där glidmedlet på 7Eleven, så kom jag att inse att detta nog var en högst ovanlig konversation att få beskåda. I Ryssland, där det som bekant inte råder någon som helst tolerans mot HBTQ personer, hör man sällan någon ens nämna ordet homosexuell (2015 blev det dessutom olagligt att visa homosexuella attribut där det finns risk för minderåriga). Och om någon mot förmodan skulle behöva informera om detaljer rörande sitt sexliv så gör man det tämligen diskret, om ens alls. Men här fick jag alltså bevittna ett samtal som i Ryssland är totalt olagligt. Theo är visserligen minderårig, men jag antar att han klarade sig helt ok ändå. Det var med andra ord tur för den där mannen att vi inte var i Ryssland.

Hursomhaver. Testet var som väntat negativt och vi kunde äntligen få klart visumfrågan samma dag. Tack Stockholm för denna gång!

 

 

 

 

You may also like

Kommentera

%d bloggare gillar detta: