Vad tycker egentligen ryssar om svenskar?

24 comments

Folk i Sverige frågar ofta mig om hur ryssar ser på Sverige och vad de tycker om oss svenskar. Det är ju en stor och komplex fråga som är svår att uttrycka i en enda mening och dessutom kräver en del statistiskt säkerställd data för att bli besvarad på riktigt. Det har just börjat ett ganska intressant reseprogram på rysk TV där två kända ryska TV-personligheter reser till nordiska länder och försöker återge en verklig bild av hur vi är, fast givetvis genom en prisma av rysk mentalitet och världsföreställning. Jag tyckte att det var ganska underhållande att se vad som tycks och sägs om oss och började grotta ner mig i ämnet. Eftersom jag har bott i Moskva i sex år och arbetat på två svenska bolag i Ryssland tog jag mig friheten att sammanställa en liten hobby-undersökning bland mina ryska kollegor om vad de tycker om oss svenskar.

 

 

En blond, lugn feminist

Jag bad de tillfrågade att beskriva en svensk person med minst tre adjektiv och det visade sig att vårt folk kan beskrivas på många olika sätt. Det som dock betonades särskilt mycket var det faktum att svenskar är blonda, sansade och dessutom feminister (som ju inte är ett adjektiv, men som ändå återger någon form av egenskap). Här blev det genast mer intressant. För många ryssar betyder ordet ”feminism” inte jämlikhet utan snarare ett tillstånd där ”galna” kvinnor genom aggressivitet och förtryck lyckats göra kvinnan till det dominanta könet. Pussy Riots berömda performance i Frälsarkatedralen i Moskva anges ofta som ett exempel på ”feminism” och dess farhågor. MEN, vi svenskar är alltså även kända för att vara ett lugnt och sansat folk som vet hur man behärskar sig och agerar diplomatiskt i olika situationer. Jag föreställer mig därför att bilden av oss är ett gäng blonda, zenutövande dansbandsartister i unisexkläder.

 

Leendet som vapen

Något som både verkar fascinera och störa de tillfrågade i ungefär lika proportioner är det faktum att vi svenskar anses vara ständigt glada och leende. Ryssar är som kanske bekant inte ett superglatt folk om man utgår från ansiktsuttryck. Man ler då man anser att något är roligt men typiskt sett inte annars, eftersom man då kan bli misstänk för att ha något i görningen. Så det faktum att svenskar ler i princip oavbrutet i alla möjliga situationer förvirrar ryssarna – är saker och ting verkligen så roliga hela tiden? Eller är det ett falskt försök till att få något till sin fördel? När jag själv har upplevt att jag inte får den respekt jag vill ha på jobbet så har jag argumenterat för min sak med ett leende på läpparna. Det fungerar varje gång, folk blir så förvirrade eftersom de förväntar sig sura miner i sådana sammanhang. Värsta härskartekniken!

Ett problem i jobbsammanhang är enligt de tillfrågade att det är svårt att förstå när svensken anser att man gjort ett bra jobb, det är alltid ”great!”, medan sanningen egentligen syns i väldigt subtila (och för utomstående oförståeliga) kombinationer av ansiktsrörelser. Detta yttrar sig även på det privata planet, man vet inte om svensken verkligen tycker om en och ser en som en nära vän eller om det bara är det där påklistrade leendet igen. För några år sedan fick jag en förklaring till varför det är så många som är deprimerade i Sverige. Det var en ganska högt uppsatt rysk affärskvinna som hade en teori att eftersom alla svenskar är ständigt leende så är vi alla djupt förvirrade och ständigt osäkra på vad folk egentligen tycker om oss, vilket i sin tur leder till frustration och depression. Vad tycker ni om hennes analys?

 

Planeringsfreak som kan festa till ordentligt

En del av de tillfrågade tycker att vi svenskar är lite väl planerande. Det verkar vara svårt att bjuda ut oss på en spontan kväll på stan utan att på förhand ha spikat det hela i Outlook. Behovet av planering gör att vi framstår som ganska inflexibla och aningen trista, men sedan förvånar vi alla med vårt otroligt skickliga sätt att festa till när tillfälle ges (om festen var inplanerad, vill säga). När ryssar festar är det en ganska lugn företeelse jämfört med oss – de gillar att sitta ner, äta fet mat, röka vattenpipa och deepa med varandra mellan vodkashotsen. De blir således lätt förvånade när den annars ganska sammanbitna svensken efter samma mängd alkohol hoppar omkring på sofforna till Summer of 69.

 

Svenskor klär inte upp sig

Eftersom jag har arbetat på två svenska företag som till stor del handlar om kvinnlig skönhet så blev ju detta givetvis en hjärtefråga hos de tillfrågade. Det bör dock nämnas att ryska kvinnor har en extrem syn på vad ”fixa till sig” innebär. Enligt Euromonitor lägger en rysk kvinna i snitt 40 minuter på att göra sig fin på morgonen, vilket är den näst längsta tiden av alla länder i världen (först ligger Mexico med 45 minuter. Minst tid lägger btw australiensiskor – 15 minuter). Enligt en kvalitativ marknadsundersökning jag har läst så ansåg många ryssar det vara ofräscht att komma till jobbet utan smink, ungefär som att lukta svett. Så ja, startläget är aningen skevt. Mot den bakgrunden så anser alltså ryssar att svenska kvinnor lägger ner alldeles för lite tid på sitt utseende och ser för nedklädda ut. I vissa branscher anses det vara konstigt att alla kvinnor inte har klackar på sig. Männen då? I princip alla svenska män anses vara oproportionerligt snygga och prydliga, vilket kan ha att göra med de ryska männens generella ointresse för skönhet. Så den där bilden om att svenska kvinnor är snyggast i världen har inte nått Ryssland, däremot får ju männen pluspoäng så det kanske jämnar ut sig i slutändan.

Yeps, det var de åsikter som fick flest röster i min lilla hobbyundersökning, givetvis finns det många fler som inte får plats i ett redan för långt blogginlägg. Så vad säger ni, känner ni igen er?

 

Om du gillade detta inlägg så kan du prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din e-mailadress längst ner på denna sida👇🏼

24 comments
6

You may also like

24 comments

Pärla 2019-01-31 - 09:40

Tycker det är komiskt att svenskar alltid framställs som blonda, haha. Hade ingen aning om det där med smink dock, så skevt (enligt mig).

Reply
Erik 2019-01-31 - 09:48

Kul! En del riktigt fina formuleringar. Finns mycket man vill lägga till kring detta ämne. Jag väntar på inbjudan till gästspel på din blogg

Reply
Fnulan 2019-01-31 - 10:22

HAHAHAHHA men jag dör så roligt!! Och deras syn på oss är väl egentligen inte helt fel? Leendet, planering och lugna känns stämma. Men att dom då ser oss som galna feminister är GALET roligt..
Jag älskar när du skriver om sånt här. Kan du inte skriva lite om vad dom tycker om svensk mat?
Kram

Reply
Fröken Rödlök 2019-01-31 - 10:43

Haha! Vad roligt att få läsa din hobbyundersökning, intressant. Det där med leendet har jag också tänkt på när det gäller ryssar, när jag ser bilder och tvinslag med ryssar så är det som du skriver – de ler inte så ofta. Medan vi svenskar gör det ofta. Jag log stort när jag läste vad ryssarna säger om leendet på svenskarna, att det är förvirrande.. Hehehe!

Reply
Hannas krypin 2019-01-31 - 11:03

Vilket roligt inlägg att läsa om hur ryssarna ser på oss svenskar. Du får gärna göra en del två om du hade fler påståenden på lager. Det där att alltid le stämmer in väldigt bra på mig måste jag säga och så är jag nog ganska nerklädd eftersom jag alltid mer eller mindre går runt i träningskläder.

Reply
Amanda 2019-01-31 - 11:27

Verkligen så intressant och kul att läsa! En del saker kan jag hålla med om, som att många svenskar gillar att planera!

Reply
Madde 2019-01-31 - 11:34

Väldigt kul att läsa. Även om jag skrattar åt det så ligger det lite i det. Vi är nog väldigt jämställda, Många inkl mig själv lägger ner väldigt lite på utseendet,. Ler vi jämt? Kan tycka att vi är rätt sura faktiskt 🙂

Reply
Michaela 2019-01-31 - 11:40

Nämen😂 Så himla roligt. Ja alla i sverige är feminister säger vi😂

Reply
Anna 2019-01-31 - 13:09

Vilket underbart inlägg! Älskar att du verkligen har lagt ner tid på detta och delar med dig till oss. FLER sådana här inlägg!!

Reply
PT Lilla Ax 2019-01-31 - 13:28

Underbart inlägg! Efter alla år utomlands älskar jag att analysera hur vi uppfattas av andra! Så spännande att få en inblick i hur vi är. Jämför med bilden mina afrikanska vänner ser oss återkommer planerandet definitivt, feminismen ja, men däremot tycker de att vi ägnar oss för mycket åt utseende. Tror det precis som du skriver färgas av kulturen som bedömer oxå. Fler inlägg om kulturella skillnader, riktigt rolig läsning!

Reply
Jenny 2019-01-31 - 15:34

Haha… så kul att läsa…
Detta stämmer mycket väl in i vad många turkar tycker om svenskar.. det här med att vi bara ler och måste planera allt.
Nästan så man ska planera in telefonsamtal med sin mamma, ringer man bara upp någon räknas man nästan som lite koko… haha…

Ha en fin kväll

Reply
Emelie 2019-01-31 - 17:14

Men åh så intressant och roligt inlägg! Alltid kul att höra om hur andra ser på oss svenskar. Intressant det där med leenden, hur olika det kan vara beroende på vilken del av världen man besöker. 😀

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera specialpedagogstudent och doula ★ 2019-01-31 - 18:39

Sådant här älskar jag, så himla kul att veta vad andra tänker om oss svenskar. Mest spännande tycker jag det är med leende, det får mig osökt att tänka på alla gånger men ler själv och hur de förmodligen förvirrar människor :D. Kan du inte göra ett om fördomar svenskar har mot ryssar. Tex vi får skriva vara uppfattningar och du svarar på dessa? 🙂

Reply
Michelle 2019-01-31 - 19:28

Oj hade ingen aning om att man jämförde länder på hur längst man sminkar mig . Haha för mig tar det typ tio min så är jag klar 🙂 till jobb kan jag nog med hålla med o va sminkad . Man vill ju va fin när man etc går ut . Men är jag hemma bara o inte åker nånstans så skippar jag det gärna 💕

Reply
Tess 2019-01-31 - 19:34

Haha, vilket spännande inlägg! Det där med att vi ler har jag också tänkt på, antagligen för att jag inte alls passar in i den bilden och ofta uppfattas som otrevlig pga det… 😉 Kram

Reply
Lexochlogan 2019-01-31 - 21:08

Väldigt intressant läsning, kul att höra lite mer vad andra tycker/anser om oss svenskar. Fascinerande med 45 min att göra sig i ordning, glad om man får 5 min, skulle verkligen vilja gå upp tidigare och sminka mig mer, se fräschare och piggare ut 😍

Reply
Sarah 2019-01-31 - 21:29

Så roligt att få veta vad ryssar tycker om oss 🙂 Vad kul att dom stör sig/blir förvirrade av när vi är glada xD Najs att du har kommit på en härskarteknik 😉

Reply
Amanda 2019-01-31 - 21:38

Det var både ett roligt och intressant inlägg, ibland undrar jag vad folk från andra länder tycker om oss svenskar. Haha ja att stå och sminka sig i en halvtimme är inget för mig 😀

Reply
Anneli Sjöblom 2019-02-01 - 09:12

Hahaha mycket rolig läsning! Det där med feminism kan jag faktiskt hålla med dem lite om, då jag tycker att en del har gått överstyr.

Reply
Sandra 2019-02-06 - 18:47

Haha, gud så roligt att höra vad andra länder tycker om oss. Min mamma var från SriLanka och jag vet att hon alltid hade problem med hur svårt det var att bara hälsa på människor i Sverige. I SriLanka står alltid dörren öppen och folk kan titta förbi när som oanmälda ❤

Reply
Liw på Liwslust.se 2019-02-22 - 13:02

Vilket underbart inlägg! Det var jätteintressant att läsa. Det där med festandet är intressant. Vi kanske helt enkelt behöver släppa ut vårt inre driv som till vardags inte kommer fram 😉
Våra män här är ju väldigt modemedvetna och tar hand om sitt yttre så den delen skiljer sig nog en del mellan länder. Tack för ett bra inlägg!

Reply
Sara S 2019-03-04 - 21:12

Vi har eventuellt en lite olika syn på att ”klä sig snyggt” jag och de ryskor jag har träffat på, lite annorlunda syn på ”semester” också nu när jag tänker efter. De flesta som jag har träffat har jag träffat på under semestrar i Hurghada. På dagtid har de ofta legat i vattenbrynet, på mage, medans någon har fotat dom. Här snackar vi inledning på något som ofta blir en lååång bildserie i diverse olika poser.
Själv har jag slött betraktat dom från min ”låt mig friteras som en pommes-plats” i solen. Jag har suckat lite lätt åt deras väl genomtänkta accessoarer och blänkande hår samtidigt som jag har tänkt att jag borde nog borsta det där kråkboet på huvudet som är illa dolt i en knut högst upp på huvudet.
På kvällarna när vi har mötts på gatorna så har de klätt upp sig sjukt mycket i jämförelse med.. ja mig t.ex.
Jag har alltid haft svårt att avgöra om jag är lite avundsjuk på att de orkar lägga så mycket energi på sin skönhet eller om jag föredrar att bejaka latmasken inuti mig..

Reply
Svetlana Suvorova 2019-03-06 - 18:02

Hej alla glada. Nästa kommentar kommer bli lite mindre politiskt korrekt.

Natavan Johansson поверьте,все приезжают получают документы и едут дальше.здесь хорошо для людей за 55,но не более молодого поколения.и да,мы всегда будем svartskallar и andra sorts människor

https://www.facebook.com/ofigenno.cc/posts/1467701936700633?comment_id=1472875469516613&notif_id=1551775265897181&notif_t=feedback_reaction_generic

Hoppas ni förstår. Den här kvinnan sägs hava levat i 13 år i Sverige (Mjölby kommun).
Tvåbarnsmamma, trivs hon INTE i Sverige och vill nu flytta vidare till ngt annat land, för att Sverige bara passar för folk över 55, men inte för denm som är yngre, och ryssar blir alltid svartskallar och andra sorts människor i svenskarnas ögon. Dessutom, är svenskarna mestadels, enligt henne, falska hycklare, som ler i ansiktet, men hatar och föraktar alla icke-svenskar bakom ryggen.
Så här, mina damer och herrar.

Reply
Frida 2019-03-18 - 15:35

Intressant! Blonda och glada Feminister, ja men varför inte! 🙂

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: