Tips för att resa med en baby

3 comments

Jag och Theo har hunnit flyga sex gånger tillsammans sedan han föddes för 3,5 månader sedan så vi har utvecklat någon form av rutin för hur detta kan gå till. Senaste två flygningarna gjorde vi helt själva och nu senast gick det otroligt smidigt måste jag skryta med. Eftersom jag själv letade efter en liten guide över vad man ska tänka på när man flyger med en bäbis innan vi gav oss ut, så tänkte jag dela med mig av vad vi själva har lärt oss under resornas gång (param-pam-tch).

Checka in ALLT bagage som bara går

Detta är kanske rätt obvious men första gången vi reste så tog jag ändå med mig tex min sminkväska, kamera och (av någon anledning:) skidhjälmen i handbagaget. Inga av dessa saker behövdes under flygningen kan jag lova. Packa bara med det som med absolut största sannolikhet kommer att användas under resan i en enhet. Den bästa resan var när jag hade allt i en diaperbag och körde ingen egen handväska (trist för oss väskbesatta, men såhå mycket smidigare)

Must-haves för bäbisen

Detta är saker som jag verkligen använt under resorna och som jag absolut inte hade velat vara utan:

– Sjal för amning/som filt
– En jäkla massa vatten (köpes efter säkerhetskontrollen)
– 2 mouslin servetter för tork av diverse vätskor samt som underlag för blöjbyte
– 3-4 blöjor
– Våtservetter
– 1 helt ombyte
– 1 varmare onesie (men beror på var man åker såklart)
– Mjölkersättning i pulverform färdigdoserat i en flaska (vatten köpes efter säkerhetskontrollen)
– Bäbiskudde (inte nödvändigt, men det blir mer ”hemma” för bäbisen när den ligger i krubban)
– 3 nappar
– Napphållare
– Leksaker med ljud & ljus efter ålder/behov
– Ladda ner några avsnitt av Babblarna offline

På flyget

Bäbisen kan få ont i öronen av tryckförändringen vid start och landning, så då är det viktigt att hen sväljer genom att man ammar eller ger flaska. Napp kan funka men då sväljer den inte och då det blir inte lika bra skydd. Theo har sovit som en stock vid några landningar och inte märkt av något så det verkar inte som att alla bäbisar får superont.

Hur gör man då med amning om bäbisen måste vara fastspänd under start och landning? Jo, man vänder bäbisen mot sin kropp och placerar den som om man skulle amma, därefter spänner man bältet runt den i det läget. Då kan man välja när man ska amma samtidigt som bäbisen är säkert fastspänd.

Man vill ha en antingen sovande eller tyst och belåten bäbis på flyget, detta uppnås bäst genom att bäbisen är mätt. Om man ger flaska – se till att ha tillräckligt med ersättning med dig ombord. Du kan be personalen värma vattnet och själva vattnet köper man efter säkerhetskontrollen (annars får man ju bara ta 100 ml), jag brukar be om en okyld flaska. Om man helammar – se till att ha ätit ordentligt och druckit mycket vatten innan flyget, och om det går, vänta med amningen innan du är på flyget. På själva flyget är det också viktigt att dricka mycket (för mjölkproduktionen samt uttorkningen pga flyg) och de där plastglasen man får ombord räcker inte så ha med dig en eller två flaskor till dig själv.

Reser man med en bäbis under 6 mån så har man fördelen av att motorljudet fungerar som ett white noise vilket lugnar bäbisen. När inget fungerar för att lugna en gråtande bäbis brukar jag ta till Babblarna, Theo har varit helt fascinerad av dem sedan han var 2 månader och det fungerar varje gång. Jag har laddat ned några avsnitt på Youtube genom att skaffa Youtube Premium, men det finns säkert andra smartare sätt att få filmerna offline på mobilen.

Logistik med resevagn och bilstol

Vi har testat olika brands och varianter för att få till det här med att ha med sig både en vagn och en bilstol så att man enkelt kan ta taxi när man kommit fram till sin slutdestination. Första resorna körde vi med en Doona, en bilstol som med ett klick förvandlas till promenadvagn. Den var smidig men inte ergonomisk för bäbisar under 6 mån, dessutom måste man checka in den. Bästa lösningen fann vi är en Maxi Cosi bilstol som enkelt klickas på resevagnen BabyZen YoYo

Vagnen är ett mirakel i sig själv. Den som följer mig på Instagram har redan bevittnat min fascination över denna briljanta uppfinning. Det är en vagn som både är en liggvagn för barn upp till 6 mån och som därefter konverteras till en sittvagn för 6 mån och uppåt. Men det bästa är alltså att man med ett klick kan fälla ihop den till handbagage-storlek och därmed ha med den på planet. All flygpersonal verkar också känna till att man får ha den ombord och ställer inga frågor.

Bilstolen behöver dock checkas in, men det är ganska smidigt att göra när man ändå checkar sitt vanliga bagage. Både bilstol och vagn är sen sjukt användbara även när man är på sin slutdestination, tex om man tar taxi till en shoppingtur och sedan går runt i butiker. Det är bara om man ska på längre turer som man kanske inte vill ha sin bäbis halvsittande i en bilstol.

Ungefär så tycker jag att man kan få till en riktigt smidig resa med Theo. Nu är han tydligen en ovanligt lugn och smidig bäbis så det kan nog också spela in, men det skadar ju inte med rätt attribut i väskan.

Vi älskar att dela med oss av våra bästa tips, så följ oss på Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg!

/Olga & Theo

3 comments
5

You may also like

3 comments

Liw på Liwslust.se 2019-03-04 - 10:25

Vilket bra och tydligt inlägg. Blir ju heltrygg av att läsa det du beskriver. Vi har inte flugit med småbarn, troligtvis för rädslan att ha ett skrikande barn ombord men också för att ingen lust funnits. Men det är ju egentligen då man ska passa på när de flyger gratis. Jättebra tips iaf 👍😃

Reply
Johanna 2019-03-04 - 15:21

Jättebra inlägg, tror det är många som kommer ha stor nytta av detta inlägg!

Reply
Fnulan 2019-03-04 - 19:31

Jättebra tips, jag ska visa min dotter! Nu är dock Elise äldre men det blir nog fler bebisar =)

Reply

Kommentera

%d bloggare gillar detta: