Årets minst feministiska dag

0 comment

Stort grattis på årets minst feministiska dag! Om man bor i Ryssland i alla fall.

Underligt nog så är den internationella kvinnodagen en dag som verkligen pinpointar hur ofeministiskt det ofta är i Ryssland, trots att dagen härstammar från samma land. Det är en av de största högtiderna i Ryssland där pirrigheten och förväntan nästan kan fångas i luften.

Såhär ser en typisk 8e mars dag ut för en rysk kvinna (man kan få en visuell förståelse för detta genom att spana in hashtagen #8марта på Instagram)

Eftersom det är en helgdag i Ryssland (!) så firades hon på jobbet dagen innan. Alla kvinnor brukar få en bukett tulpaner eller rosor, det hälls upp sovjetiskt ”champagne” (som inte är från Champagne utan troligtvis Moldavien) och så lyssnar man på årets tal till kvinnan framfört av företagets VD, som oftast är man. Talet brukar handla om att männen är tacksamma över att kvinnorna finns och lyser upp deras vardag med sin skönhet, moderskap, omtänksamhet och allmänna mysighet. Det är särskild fokus på skönhetsdelen eftersom det verkar vara den främsta fördelen med att vara kvinna här. Därefter ställer sig alla kvinnor i en kö i väntan på att få en kindpuss av VDn. Är det flera högre manliga chefer så kan man få lyxen att bli kindpussad av dem också.

På själva 8 mars brukar man bli väckt av sin andra hälft med en bukett blommor. Det är årets mest kommersiella dag för blomsterhandeln och man måste därför beställa sin bukett i förtid för att inte riskera att bli utan blommor. Det vore nog grund för skilsmässa om man som man inte lyckats skaffa fram en bukett blommor på 8e mars. Det är även kutym att man får en liten present, som ett smycke, sjal, eller kanske en hundvalp? Man dokumenterar därefter sina nya ägodelar på sociala medier. En klassiker är att lukta på blommorna samtidigt som mannen tar bilden ovanifrån. Ju större bukett, ju mer effektfullt. De stackars kvinnor som inte har en man kan enkelt via en service beställa en ”snygg” man i kostym som kommer till dörren med en jättebukett rosor. Blommorna hyr man i 2 h för att ta bilder varefter samma man kommer tillbaka för att hämta dem och bege sig till nästa beställning (detta är sant! Kolla här)

Denna dag slipper kvinnan städa och laga mat. Hur najs! Om ekonomin tillåter bjuder mannen ut henne på restaurang, om inte så ansvarar han för matlagningen där hemma. På stan kan man skåda tio tusentals par som är ute och går, kvinnorna har då tagit med sig blommorna på promenaden.
I alla butiker och kaféer önskar man kvinnor en fab 8 mars och inte sällan får kvinnorna en liten present tillsammans med sin beställning. Skulle det uppstå en situation där man behöver börja bråka med en kvinna så är det inte ok just denna dag, det är ju hennes dag liksom. Det kan man använda resterande 364 dagar till.

Skulle ni åka till Ryssland någon gång så rekommenderar jag hjärtligt att komma någon gång runt den 8e mars för att kunna skåda detta underliga fenomen. Clara Zetkin (den socialistiska feministen) hade nog inte riktigt föreställt sig denna typ av firande när hon myntade den internationella kvinnodagen.

 

 

You may also like

Kommentera

%d bloggare gillar detta: