Feminism och modemedvetna ryskor

0 comment

 

Det här med feminism är ju inte så poppis i Ryssland. Ordet ”feminism” anses nästan vara ett skällsord och man tänker direkt på svårt arga kvinnor utan rakhyvlar som smider planer för att med sina vaginor sluka världen. Något hände dock för två år sedan då Dior och en rad andra modehus släppte kläder med feministiska tryck på. Alla minns vi ”We should all be feminists”-tishan som Insta-eliten gick runt med och plötsligt var det coolt att ha detta skällsord på sitt bröst även i Ryssland. Tänk vilken softpower mode är, hur mycket vi kan förändra genom kläder. Vem vet, om våra kära ultrahöger-världspolitiker var intresserade av mode kanske vi till och med hade kunna skapa fred på jorden. 

 

 

Feminism som det koncept som vi är vana vid i Sverige kommer nog inte komma till Ryssland på ett tag, det är alldeles för många hygiene factors som måste lösas först (tex alla de där 50% av alla ryska gifta kvinnor som blir utsatta för våld i hemmet), men att ordet har accepterats som något mindre dåligt är i alla fall ett steg i rätt riktning. Däremot ser jag att gränserna för vad som är typiskt feminint och maskulint har börjat suddas ut, framför allt inom modet. Givetvis skulle inte en genomsnittlig rysk kvinna sätta på sig en oversize kavaj, men det är i alla fall mer och mer förekommande. Man ser mindre och mindre platåklackar (herrejisses att man gick runt i såna själv!) i den stundande sneakers-trenden och byxorna behöver inte längre sitta åt så att man får skav i rumpan. Det känns även nästan som att den där smink-masken a la Kylie Jenner/Huda Beauty håller på att fasas ut och kvinnorna börjar se ut som människor igen. Det betyder att kvinnorna inte behöver lägga ner lika mycket tid och smärta på sitt utseende utan kan ägna den tiden åt att typ eh sova. Eller något annat manligt. I Moskva myllrar det förresten med män på manikyrsalongerna. Det ser med andra ord ljust ut på jämlikhetsfronten!

 

 

Jag är i alla fall väldigt peppad på den senaste pojkvännens-kavaj-trenden, det finns så många att välja bland i mannens garderob 😛

 

 

You may also like

Kommentera

%d bloggare gillar detta: