Hjälp Olgish

0 comment

Kortfattat så handlar boken om en vanlig rysk tjej, Nastya, från en fattig familj som efter sin universitetsexamen (med utmärkta betyg) träffar en oligark som hon blir kär i. Det visar sig senare att han är gift men han lovar att snart skilja sig. Under tiden är hon ofrivillig älskarinna. Han skärmar av henne från hennes tidigare liv och karriär. Hon får bara umgås med andra lyxälskarinnor och får absolut inte jobba. Efter tre år blir hon gravid med hans barn och hoppas på att han äntligen skiljer sig. Istället slänger han ut henne på gatan – gravid, pank och ensam. (true story i många fall btw :)).

Hon kontaktar en gammal väninna och får bo hos henne tills hon kommer på fötter. Under tiden får hon anställning i en butik för att få inkomst. Hon håller graviditeten hemlig från föräldrarna eftersom hon skäms över var hon har hamnat och har allmän ångest över var hon ska bo och hur hon ska få en inkomst när barnet väl kommer (mammapenning etc finns inte i Ryssland). I tredje graviditetsmånaden skall hon komma på en affärside som kommer att bli en succé. Hon kommer dessutom kunna arbeta med den hemifrån när barnet kommer. Så till miljonfrågan – vad är det för business?

 

 

Konkreta ideer:

 

  1. Online vintage business

Hon har kvar en del dyra väskor, skor och kläder från tiden som lyxälskarinna som hon börjar sälja av då hon behöver pengar. Köparna undrar om hon även har andra väskmodeller. Eftersom hon känner lyxfolket så kan hon få igång ett supply av lyxvaror att sälja i en online shop.

 

  1. Gravidklänning som förvandlas till en baby sling och amningsponcho

Efter att ha blivit utslängd på gatan tar hon tillbaka sin gamla anställning på H/M som butiksbiträde och blir placerad på mamma-avdelningen. Hon ser utbudet av gravidkläder och även vad kunderna letar efter och inser att det saknas ett multifunktionellt plagg för gravida. Hon skissar på den perfekta klänningen som både är snygg och sparar pengar genom att:
– Man kan ha den innan, under och efter graviditeten, kjolen är formbar och överdelen är gjord som en infinity dress, dvs man kan ha den på 25 olika vis.
– Överdelen, som i princip är två långa stretchiga tygremsor, förvandlas till en baby sling
– Kjolen förvandlas till en amningsponcho som man kan ha för att amma offentligt

 

  1. En app och plattform för att hyra varor för nyblivna föräldrar

Hon har inte mycket pengar att röra sig med men måste börja tänka på att köpa vagn, spjällsäng, bilbarnstol, skötbord och sjuhundra andra saker till barnet. För att komma undan så billigt som möjligt börjar hon leta efter begagnade saker. Sakerna är antingen i dåligt skick eller ändå väldigt dyra. Hon inser att det vore optimalt att hyra alla dessa saker eftersom man ändå bara kommer att använda dem under en begränsad period. Iden blir att skapa en plattform för barnprodukter som man kan hyra. Det är framför allt för dem som inte har råd att köpa nytt, tex ensamstående mammor och de som är miljömedvetna (inte så många, but still). Hon lägger till en charityaspekt med att även hjälpa barnhem med leksaker etc.

 

 

Vilka kriterier är viktiga för andra alternativa business ideer?

 

  1. Det skall vara app eller hemsidebaserat
  2. Det skall INTE ha att göra med graviditet, bäbisar etc
  3. Det ska hjälpa kvinnor på något sätt
  4. Det skall vara tjänstebaserat
  5. Det ska vara baserat på en (eller flera) fysiska produkter
  6. Det kan vara en existerande icke-originell ide
  7. Det måste vara en unikt eller någorlunda originell ide

You may also like

Kommentera

%d bloggare gillar detta: