Baby Blues and Nanny Love

27 comments

Three weeks post partum today and it still feels like I haven’t gotten grip of things quite yet. Well, I feel more secure in holding him, but that doesn’t feel like an achievement. I’m still awake at night to make sure that he’s breathing when I really should sleep and I’m always as surprised when he pukes up milk on his clothes after eating. Mom was here for a week and took the nights (= the act of the year) so that plus the nanny during the days made me sometimes feel a bit useless.

Yeps, I have one single newborn child, I’m on maternity leave and yet I have a full-time nanny. This is probably considered a bit weird from Swedish perspective and I have to admit that I myself thought so for a while, but in Moscow it’s both common and affordable to have a nanny. I’m not going to justify my moral right to why I should have a nanny right now, but let’s just say that it’s really worth it. The nanny arrives at 08 in the morning when I’m feeding for the last time for the night and quite exhausted, I get myself a quick breakie and hand over the baby to the nanny while I sleep for three hours. Meanwhile, she has the task to stare at him while he is sleeping to make sure he’s still breathing and do some easy cleaning. Three hours later I come back in as a whole new and fresh person, by which I think everyone concerned is better off. Then she helps me with getting out of the house. We live on the fourth floor without an elevator and can’t keep the stroller downstairs due to the stroller maffia (= evil souls that are hacking entrance codes and steal strollers that they later sell on the black market), this means that if I want to get out of the house I first have to carry the stroller down the stairs and then the baby, and the other way around on the way back home. Something that is worth getting help with.

I have a strong sense that I would become crazy had I not have a nanny. I would have to stay indoors all day long, just the thought of it gives me claustrophobia. Add sleep deprivation to it and you have a classic case of psychosis.

Speaking of psychosis. I’m so glad that the baby blues are over. I seriously cried over ALL emotions, big as small. I got the tip to watch Clueless since it’s quite and easy plot and story, but I still cried when Cher had been robbed next to the gasoline station in the middle of the night. Anyhow, this is over now, which is greatly appreciated by my alter ego. I had an alter ego during those two weeks who could pat me on my shoulder and explain that the anxiety and crying attacks had no foundation in reality. The best medicine was to remember what it’s like to have a really bad hangover anxiety, something one survives by intellectually understanding that it’s all just chemical. My tips to anyone who will face baby blues in the near future is thus to remember your worst hangover.

… Yeps, I see that you’re writing this down, so I’d better go and pump some milk or something

27 comments
3

You may also like

27 comments

Frugan E Monday December 10th, 2018 - 09:59 AM

Inget fel i att ta hjälp om hjälpen finns. Förr i tiden hade man ju hjälp av familj och släkt och slapp sitta ensam och det var ingen som fnös åt det.. Har man inte det nätet omkring sig så är ju nanny bra alternativ om man behöver det. 🙂

Reply
lillank Monday December 10th, 2018 - 10:28 AM

Jag tycker att det verkar vara jättebra att ha någon som hjälper en så att man orkar med. Det lär inte utdelas någon guldstjärna i himlen åt en för att man avstod den hjälp som fanns att få😊 Förr var det ju faktiskt som Frugan E skriver!😊

Reply
Pärla Monday December 10th, 2018 - 02:22 PM

Som du säger, säkert ovanligt med nanny i Sverige men jag förstår dig, tror många hade blivit bättre föräldrar av lite avlastning <3

Reply
Hanna Monday December 10th, 2018 - 02:26 PM

Det är väll toppen bra med den avlastningen, som du säger så får ju ditt barn det bästa av dig då. Jag jobbade som barnflicka i London och tyckte det var så kul.

Reply
Chanelle Monday December 10th, 2018 - 02:39 PM

Jag har inga barn, där av så kan jag inte yttre mig allt för mycket. Men jag hade lätt tagit lite hjälp om jag hade kunnat! Tror det är jättebra att du kan sova ostört i några timmar och få hjälp med saker. Jag gillar inte tanken av nannys som man ser i amerikanska filmer, att barnen växer upp med bara dem. Men att få hjälp är ju guld värt! Så kommer det någon moralkärring som säger annat så ta inte åt dig, det är nog bara en avundsjuka för att själv inte fått hjälp som talar då!
Jobbigt att ni inte har hiss.. Jättebra lösning då att ni är två, hade blivit väldigt svårt annars!
Kram!

Reply
Sara Monday December 10th, 2018 - 03:40 PM

Jag tycker att det är bra att man kan få hjälp, önskar själv atg jag kunde få det ibland 😅

Reply
Jennysvardag Monday December 10th, 2018 - 03:45 PM

Så lyxigt med en nanny. Jag tycker inte att man ska behöva försvara sig för sina val man gör. Jag önskar jag jag hade nanny när sonen var nyfödd 🙂

Reply
Anja Held Monday December 10th, 2018 - 03:55 PM

Vad skönt att kunna få den avlastningen och få sova lite efter nätter med amning.

Reply
hannafialotta Monday December 10th, 2018 - 04:05 PM

Jag tycker du gör rätt i att ta hjälp. Intressant det där med barnvagnsmaffian. Här i Sverige är barnvagnsmaffian mammor med barnvagnar som breder ut sig på till exempel trottoarer eller på fik. Som bara tänker på sig själva.

Reply
nouw.com/johannasoderberg Monday December 10th, 2018 - 06:05 PM

Gud, hade så gärna velat haft barn utomlands där det är socialt acceptabelt att ha en nanny. Låter verkligen så skönt och allt föräldrar “gnäller” på är ju att de inte får sova, haha. Kram <3

Reply
Elisa Monday December 10th, 2018 - 07:09 PM

Ja, en nanny hade ju egentligen varit en dröm där i början. Nu fick jag bra med sömn redan från början så jag var inte jättetrött så länge, men kan tänka mig att det är skönt med avlastningen och för att få saker gjort. 🙂

Reply
Petra Elisabeth Monday December 10th, 2018 - 07:27 PM

Åh kan tänka mig att det är en stor trygghet och en lugnande tanke att veta att någon sitter och vaktar medan man själv sover. Ifall det är prisvärt och något som du kan unna dig så gör det! Det är ju bara bra ifall du får avlastning 😀 // Petra Elisabeth

Reply
Fnulan Monday December 10th, 2018 - 08:00 PM

Det är ju så att när man väntar sin lilla bebis så tror man att man ska vara så lycklig men så är det ju faktiskt inte. Det är skitjobbigt. Jag hade gärna haft hjälp när mina var små <3

Reply
Jenny Monday December 10th, 2018 - 08:27 PM

Äh… du ska inte behöva rättfärdiga dina val. Vill du ha en nanny, så har du en nanny 🙂

Jag skulle inte personligen kunna ha det (har fem barn, men fortfarande för hönsig). Första typ 3 månaderna har mina barn varit med mig 24/7.

Alla gör som de själva vill och vad som passar dem!

Så fin bild, mysigt med all snö!!

Kram kram

Reply
Snabela Monday December 10th, 2018 - 08:43 PM

Är det vanligt att man har nanny i Ryssland? Kannan vara föräldraledig där så som här i Sverige?

Reply
kamillaskamera Monday December 10th, 2018 - 08:45 PM

Jag hade inte velat haft en nanny när barnet var så litet. Jag ville vara där för våra barn tillsammans med maken hela tiden och skulle inte vilja dela den med någon annan

Reply
Amanda Monday December 10th, 2018 - 08:49 PM

Jag tycker det låter bra att du har en Nanny speciellt när ni ska gå ut och det inte finns någon hiss! Det är ju nästan ett måste med vagn så det är bra att du har hjälp om dagarna 🙂

Reply
Madde Monday December 10th, 2018 - 09:29 PM

Jag hade aldrig viljat lämna bort mitt barn till en nanny då dom var så små. Däremot hade jag gärna tagit emot någon som kunde fixa lite städning och mat åt mig 🙂

Reply
charlottelinden.se Monday December 10th, 2018 - 09:46 PM

Ja, det låter onekligen som att nannyn underlättar för dig i vardagslivet just nu 🙂

Reply
Sara Monday December 10th, 2018 - 09:51 PM

Nanny eller inte, det enda som spelar någon roll är vad som känns bäst för er så länge bebis mår bra ju! Satt just och tänkte att jag skulle gärna ha typ en hushållerska här hemma. Inte för att jag direkt har råd med det men skapligt skönt att slippa hushållsarbetet och bara spara energin till kidsen liksom!

Reply
Yela Monday December 10th, 2018 - 10:29 PM

Va fint att ha möjligheten att ha någon som hjälper till, de viktiga är ju vad du känner att du behöver och inte vad folk tycker! Så himla härlig bild, jag gillar verkligen din mössa 😍

Reply
Johan Tuesday December 11th, 2018 - 04:40 AM

Som du skriver är det nog inte lika vanligt med en nanny i Sverige som t.ex. i USA. Nu har jag inga egna barn så jag kan inte uttala mig om mina egna tanker kring det. Men att ha någon som avlastar är nog guld värt.

Reply
melissaskywalkz Tuesday December 11th, 2018 - 07:04 AM

Jag tror faktiskt att de flesta känner att de skulle behöva ett par extra händer med småttingar, speciellt ensamstående. Du har dock rätt i att det är en helt annan kultur kring det här än i Ryssland men varför skulle det vara ett problem? Gör det som känns bäst för dig 😉

Reply
Martina Tuesday December 11th, 2018 - 08:21 AM

Helt rätt att ta hjälp! Jag hade min sambo hemma i tre månader då han sökte jobb, hade inte klarat mig utan honom. Min baby blues gick inte över utan drabbades av förlossningsdepression. Det var utan tvekan de tre tuffaste månaderna i mitt liv. Nu är min dotter snart 7 månader och jag mår mycket bättre, dels eftersom hon är större men också för att jag slutade amma när hon var 2 månader och då började hon sova bättre på nätterna, även jag. Sömnbristen gör att man blie galen.

Reply
Evelina Wednesday December 12th, 2018 - 07:29 PM

Du gör helt rätt som tar hjälp! Jag har redan bestämt att jag också ska ta hjälp av nanny när jag får barn, jag tycker bara att det är superbra att få hjälp för det ska inte kännas “plågsamt” dessa första månader pga sömnbrist, klart att man också vill sova och få hjälp med andra hushållssyssslor. Gör som känns bäst för dig vännen!

Reply
liwslust Wednesday December 19th, 2018 - 04:34 PM

Det låter ju väldigt skönt med en nanny för att få sova några timmar eller bara få städat lite. Det kräver ju dock att man kan släppa på kontrollen. Jag tyckte de små sov så mkt på dagen i början att jag kunde sova igen nätterna. Men städat och tvättat hade varit lyx att få hjälp med 😉

Reply
maria-svenskfinlands bästa bloggare Wednesday January 2nd, 2019 - 05:53 PM

Intressant hur olika det är i värden. Det som hemma känns helt konstig (som nanny på heltid) är normen i andra länder. Som med min svägerska som bor i Sydafrika och har 3-4 pers anställda som hjälper dem med hushållet, trädgården och barnen trots att hon är “stay at Home mom”Det är normen där (skulle inte tacka nej till det heller 😉 )

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: