Tostan – a unique charity concept

30 comments

 

Last week, I posted a picture of me and my mother-in-law on Instagram and wrote that she is the head of the charity organisation Tostan Sweden (the word “tostan” means “breakthrough” in the West African Wolof language). Many of you wondered what Tostan does so I figured I’d save you the google and tell you about it here 🙂

 

Tostan is a charity organisation that promotes human rights in West Africa with a particular focus on the right of women and children. After the three year Tostan program whole villages stops with female genital cutting and child- and forced marriage.

What makes Tostan unique is the fact that they use education of the citizens in the villages as a main tool for change. This has proved to be very efficient as 5 million people has stopped with female genital cutting in 8500 villages. I call that I pretty big change!

 

 

A women alone can not just stop with genital cutting since she then will not be accepted and will not be able to marry anyone. Female genital cutting is a social norm that all the communities follow. Women who are not cut are not seen as adults but rather as “unclean” which in its turn leads to isolation. To make this stop both women, men and religious leaders needs to be on board. They also need to have several villages onboard to make a real change, and once there’s a consensus a big festival is arranged in order to declare that the villages now have stopped with female genital cutting and child- and forced marriage. On the 16th of December 2018, 50 villages in north Senegal declared that they stopped with female genital cutting and child- and forced marriage, a program finansed by Tostan Sweden.

 

 

Tostan’s educational program starts off by a committee consisting of 17 people, whose main role is to implement the program into the development of the society. One person is appointed as the main tutor or facilitator, who speaks the language of the village and is responsible for implementing the program and change. Through this program women get more rights and perspectives which brings them further along in the society.

I think it is so cool that Tostan keep proving how far you can get with a society by giving women their rights, a feministic success story!

My mother in law, Anne-Charlotte, showed me these pictures after her last visit to Senegal right before Christmas

“During my visit to the Fouta region in North Senegal this December, one women came up to me and said that before Tostan came to the village she lived in darkness like the bottom of a well. With Tostan came light and everything changed. She is now member of the village’s committee and is responsible for that all pregnant women have access to medical care before and after childbirth, something that has increased the likelihood for survival among both children and mothers.”

 

 

If you would like to donate to this proven success story you can easily do so on  https://tostan.se/
You can also apply for a membership in the Organization which only costs 100 SEK per year

We usually donate some money as a present to friends and relatives, maybe something to be inspired by next time you’re invited to a party 🙂

 

30 comments
1

You may also like

30 comments

Hannas krypin Wednesday January 9th, 2019 - 08:59 AM

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lÀgger ner. Imponerande att lÀsa om vad utbildning kan göra och att förÀndra mÀnniskors sÀtt att tÀnka. Fantastiskt!

Reply
Therese Wednesday January 9th, 2019 - 10:01 AM

Wow! Det dĂ€r Ă€r ju verkligen helt fantastiskt! Älskar nĂ€r man fĂ„r lĂ€sa om hur olika program faktiskt pĂ„verkar och gör skillnad, det blir sĂ„ mycket enklare att faktiskt ta till sig tycker jag. Ibland kĂ€nns all misĂ€r sĂ„ övermĂ€ktig och Ă„r efter Ă„r sĂ„ lĂ€ser man bara om hur illa det Ă€r överallt och det kĂ€nns som att alla bidragsorganisationer man sett inte gjort nĂ„gon skillnad.. Kul att se att det gĂ„r framĂ„t och faktiskt gör skillnad!

Reply
Marie Wednesday January 9th, 2019 - 10:29 AM

TĂ„rar. MĂ€ktigt. SĂ„ jĂ€vla stort. Tack för att du berĂ€ttar om detta och delar med dig. KĂ€nns i hjĂ€rtat att ett hopp tĂ€nds för hur möjligheterna till en bĂ€ttre vĂ€rld – faktiskt finns. Bara vi har mer kunskap och ger den vidare till dem som behöver.

Reply
Anna Wednesday January 9th, 2019 - 10:51 AM

Vilket fantastiskt projekt! Jag fÄr gÄshud över hela kroppen av att lÀsa detta. Fantastiskt att det finns mÀnniskor som engagerar sig sÄ hÀr djup och ser till att det blir sÄdana förÀndringar. Otroligt inspirerande!

Reply
Evahle - en blogg om psykisk hÀlsa Wednesday January 9th, 2019 - 10:51 AM

Åh vilket bra initiativ! SĂ„ himla viktigt och bra arbete. SĂ„ bra att du delar detta 🙂

Reply
Moa hansson Wednesday January 9th, 2019 - 11:01 AM

Vilket bra projekt!! SĂ„ himla bra att du delar med dig för det Ă€r ett viktigt arbete!! 🙂

Reply
Madde Wednesday January 9th, 2019 - 11:53 AM

Att utbilda Àr ju den bÀsta hjÀlpen man kan fÄ. HjÀlp till sjÀlvhjÀlp. SÄ bra jobbat. De mÄste ju förÀndra sjÀlva, vi kan inte göra det och det Àr precis det som hÀnder. SmÄ, smÄ steg Ät rÀtt hÄll

Reply
Emma-Matilda Wednesday January 9th, 2019 - 11:53 AM

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lĂ€gger ner. 🙂

Reply
emelieburstrom Wednesday January 9th, 2019 - 12:43 PM

vilket fantastiskt projekt att vara en del av! Det Ă€r sĂ„ bra att du delar med dig av detta sĂ„ fler av oss fĂ„r ta del av det 🙂

Reply
Elisa Wednesday January 9th, 2019 - 01:07 PM

Kunskap leder verkligen till nĂ„got större. Vilket jobb de gör och har gjort, de har ju lett till fantastiska resultat! 😀

Reply
Jennysvardag Wednesday January 9th, 2019 - 01:33 PM

Vilken bra organisation hon Àr med i. SÄ bra att dom fÄr utbildning om omvÀrlden och att det blir bÀttre. SÄ bra att den kvinnan sÄg till att mödrar fÄr komma till en vÄrdcentral efter och under tiden som dom Àr gravida.

Reply
Sarah Wednesday January 9th, 2019 - 01:42 PM

Jag hade inte heller hört talas om det innan 🙂 Kul att du berĂ€ttade om det 🙂

Reply
Anja Held Wednesday January 9th, 2019 - 02:27 PM

Fantastiskt! Vilket viktigt jobb som tostan och din svĂ€rmor gör! Verkligen jĂ€ttebra!🌾💕

Reply
Chanelle Wednesday January 9th, 2019 - 02:47 PM

Men wow vad inspirerande att lÀsa!! SÄ himla fint och bra?! Vad bra de har kÀmpat!! Blir tÄrögd och ryser!! Första bilden mÄste ni göra till en tavla, det var en fantastiskt vacker bild! Har ni/hon inte det redan sÄ ge det som en present, en stor jÀkla tavla förtjÀnar den bilden och bildens bakgrund att va!

Reply
Björn Aldenfalk Wednesday January 9th, 2019 - 02:47 PM

Va fin organisation. Diggar deras fÀrgglada klÀnningar =)

Reply
Hanna Wednesday January 9th, 2019 - 04:22 PM

SÄnt underbart engagemang av din svÀrmor och hela organisationen, sÄ fina bilder ocksÄ med sÄ mycket vÀrme och kÀrlek.

Reply
Fröken Rödlök Wednesday January 9th, 2019 - 04:57 PM

Vilket inspirerande inlÀgg! Roligt att du delar med dig. Skoj att se att det faktiskt gör skillnad nÀr man verkligen försöker, att vi i Sverige kan pÄverka och hjÀlpa till pÄ detta sÀttet. Cool svÀrmor du har =)

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ Wednesday January 9th, 2019 - 05:37 PM

Vilket fantastiskt arbete hon gör, och en sĂ„dan otroligt viktig frĂ„ga och Ă€mne. Jag har fĂ„tt gĂ„tt en del pĂ„ förelĂ€sningar och Ă€ven lite utbildning inom just detta. Det blir mer och mer vanligt tror jag att fĂ„ kunskap om sĂ„dant i den svenska skolan 🙂

Reply
Marita Arvidsson Wednesday January 9th, 2019 - 06:18 PM

Jag blir sÄ glad att det finns fantastiska mÀnniskor som lÀgger sin tid och kraft pÄ sÄ oerhört viktigt arbete. Jag har personligen haft ett fint samtal med Anne Charlotte för nÄgra Är sedan dÄ jag jobbade pÄ Not Quite och förstÄr att detta jobb Àr mycket passande dÄ jag kÀnde hennes engagemang. Har ju lÀst en del om Tostan. En dröm att kunna jobba med nÄgot liknande har alltid funnits hos mig och dÀrför kÀnner jag speciellt intresse för arbeten dÀr man ger kvinnorna bÀttre möjligheter och utbildning för just dÄ kan förÀndringarna till det bÀttre ske. Marita

Reply
Johanna Wednesday January 9th, 2019 - 06:27 PM

ÅÅÅH sĂ„ spĂ€nnande, vill sĂ„ gĂ€rna volontĂ€rarbeta i utsatta omrĂ„den med liknande. Mamma var i Tanzania förra hösten en mĂ„nad och arbetade med flickor som riskerar att bli bortgifta och könsstympade. Fy vilken stor skillnad pĂ„ det och “trygga” Sverige. Kram <3

Reply
Fnulan Wednesday January 9th, 2019 - 07:51 PM

Vilken svÀrmor du har, en inspirerande kvinna. Du fÄr ta över hennes engagemang en dag. Jag var i de fattiga omrÄden i Kenya dÀr vi hade ett projekt att utbilda kvinnor till ledare. Det bÀsta jag varit med om. Kram

Reply
Sara S Wednesday January 9th, 2019 - 07:55 PM

SÄ himla bra jobbat av dom! Jag Àlskar nÀr mÀnniskor ger av sin tid och sina pengar för att underlÀtta dör nÄgon annan!

Reply
fitnessfia Wednesday January 9th, 2019 - 07:57 PM

Vilken bra organisation! Den ska jag gÄ in och stödja.

Reply
Lillemor Grönblad Wednesday January 9th, 2019 - 08:10 PM

Det lĂ„ter helt underbart att sĂ„ mĂ„nga har upphört med dessa tokigheter, jag ska gĂ„ in pĂ„ denna hemsida 🙂

Reply
Melissa Skywalkz Wednesday January 9th, 2019 - 08:21 PM

Men shit vilken grym organisation!! Helt underbart att det Àr sÄ mycket fokus pÄ barns och kvinnors rÀttigheter dessutom! Hejja din svÀrmor <3

Reply
moa Larsson Wednesday January 9th, 2019 - 08:31 PM

Wow. Det hÀr gör mig varm i hela hjÀrtat. BÄde för att organisationen finns och för att du skriver, berÀttar och engagerar dig i den. Ge din svÀrmor en stor kram frÄn mig, snÀlla!

Reply
Petra Elisabeth Wednesday January 9th, 2019 - 08:32 PM

Woow vilket otroligt viktigt och givande jobb! Det Ă€r ju en dröm att fĂ„ leda en organisation pĂ„ det dĂ€r sĂ€ttet. Och att det Ă€r en sĂ„ otroligt viktig sak gör ju det hela sĂ„ mycket bĂ€ttre! 🙂 // Petra Elisabeth

Reply
kamillaskamera Wednesday January 9th, 2019 - 09:51 PM

vilket underbart inlÀgg. Kom pÄ mig sjÀlv att le nÀr jag lÀste om organisationen och vad de Ästadkommit. Heja Dem!!!

Reply
Amanda Wednesday January 9th, 2019 - 11:04 PM

Åh vilken bra grej! Det Ă€r sĂ„ hemskt att dessa kvinnor ska behöva genomgĂ„ en sĂ„n sak för att inte bli utfrysta. Det din svĂ€rmor gör vĂ€cker hopp 🙂

Reply
sandi_fighter Sunday January 13th, 2019 - 11:09 PM

Vilken grej och sĂ„ mycket de gör. Utbildning kan hjĂ€lpa mĂ„nga tror jag, för just utbildning saknas i U-lĂ€nder ❀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: