Tostan – a unique charity concept

30 comments

 

Last week, I posted a picture of me and my mother-in-law on Instagram and wrote that she is the head of the charity organisation Tostan Sweden (the word “tostan” means “breakthrough” in the West African Wolof language). Many of you wondered what Tostan does so I figured I’d save you the google and tell you about it here 🙂

 

Tostan is a charity organisation that promotes human rights in West Africa with a particular focus on the right of women and children. After the three year Tostan program whole villages stops with female genital cutting and child- and forced marriage.

What makes Tostan unique is the fact that they use education of the citizens in the villages as a main tool for change. This has proved to be very efficient as 5 million people has stopped with female genital cutting in 8500 villages. I call that I pretty big change!

 

 

A women alone can not just stop with genital cutting since she then will not be accepted and will not be able to marry anyone. Female genital cutting is a social norm that all the communities follow. Women who are not cut are not seen as adults but rather as “unclean” which in its turn leads to isolation. To make this stop both women, men and religious leaders needs to be on board. They also need to have several villages onboard to make a real change, and once there’s a consensus a big festival is arranged in order to declare that the villages now have stopped with female genital cutting and child- and forced marriage. On the 16th of December 2018, 50 villages in north Senegal declared that they stopped with female genital cutting and child- and forced marriage, a program finansed by Tostan Sweden.

 

 

Tostan’s educational program starts off by a committee consisting of 17 people, whose main role is to implement the program into the development of the society. One person is appointed as the main tutor or facilitator, who speaks the language of the village and is responsible for implementing the program and change. Through this program women get more rights and perspectives which brings them further along in the society.

I think it is so cool that Tostan keep proving how far you can get with a society by giving women their rights, a feministic success story!

My mother in law, Anne-Charlotte, showed me these pictures after her last visit to Senegal right before Christmas

“During my visit to the Fouta region in North Senegal this December, one women came up to me and said that before Tostan came to the village she lived in darkness like the bottom of a well. With Tostan came light and everything changed. She is now member of the village’s committee and is responsible for that all pregnant women have access to medical care before and after childbirth, something that has increased the likelihood for survival among both children and mothers.”

 

 

If you would like to donate to this proven success story you can easily do so on  https://tostan.se/
You can also apply for a membership in the Organization which only costs 100 SEK per year

We usually donate some money as a present to friends and relatives, maybe something to be inspired by next time you’re invited to a party 🙂

 

30 comments
1

You may also like

30 comments

Hannas krypin Wednesday January 9th, 2019 - 08:59 AM

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lägger ner. Imponerande att läsa om vad utbildning kan göra och att förändra människors sätt att tänka. Fantastiskt!

Reply
Therese Wednesday January 9th, 2019 - 10:01 AM

Wow! Det där är ju verkligen helt fantastiskt! Älskar när man får läsa om hur olika program faktiskt påverkar och gör skillnad, det blir så mycket enklare att faktiskt ta till sig tycker jag. Ibland känns all misär så övermäktig och år efter år så läser man bara om hur illa det är överallt och det känns som att alla bidragsorganisationer man sett inte gjort någon skillnad.. Kul att se att det går framåt och faktiskt gör skillnad!

Reply
Marie Wednesday January 9th, 2019 - 10:29 AM

Tårar. Mäktigt. Så jävla stort. Tack för att du berättar om detta och delar med dig. Känns i hjärtat att ett hopp tänds för hur möjligheterna till en bättre värld – faktiskt finns. Bara vi har mer kunskap och ger den vidare till dem som behöver.

Reply
Anna Wednesday January 9th, 2019 - 10:51 AM

Vilket fantastiskt projekt! Jag får gåshud över hela kroppen av att läsa detta. Fantastiskt att det finns människor som engagerar sig så här djup och ser till att det blir sådana förändringar. Otroligt inspirerande!

Reply
Evahle - en blogg om psykisk hälsa Wednesday January 9th, 2019 - 10:51 AM

Åh vilket bra initiativ! Så himla viktigt och bra arbete. Så bra att du delar detta 🙂

Reply
Moa hansson Wednesday January 9th, 2019 - 11:01 AM

Vilket bra projekt!! Så himla bra att du delar med dig för det är ett viktigt arbete!! 🙂

Reply
Madde Wednesday January 9th, 2019 - 11:53 AM

Att utbilda är ju den bästa hjälpen man kan få. Hjälp till självhjälp. Så bra jobbat. De måste ju förändra själva, vi kan inte göra det och det är precis det som händer. Små, små steg åt rätt håll

Reply
Emma-Matilda Wednesday January 9th, 2019 - 11:53 AM

Men wow, vilket fantastiskt arbete de lägger ner. 🙂

Reply
emelieburstrom Wednesday January 9th, 2019 - 12:43 PM

vilket fantastiskt projekt att vara en del av! Det är så bra att du delar med dig av detta så fler av oss får ta del av det 🙂

Reply
Elisa Wednesday January 9th, 2019 - 01:07 PM

Kunskap leder verkligen till något större. Vilket jobb de gör och har gjort, de har ju lett till fantastiska resultat! 😀

Reply
Jennysvardag Wednesday January 9th, 2019 - 01:33 PM

Vilken bra organisation hon är med i. Så bra att dom får utbildning om omvärlden och att det blir bättre. Så bra att den kvinnan såg till att mödrar får komma till en vårdcentral efter och under tiden som dom är gravida.

Reply
Sarah Wednesday January 9th, 2019 - 01:42 PM

Jag hade inte heller hört talas om det innan 🙂 Kul att du berättade om det 🙂

Reply
Anja Held Wednesday January 9th, 2019 - 02:27 PM

Fantastiskt! Vilket viktigt jobb som tostan och din svärmor gör! Verkligen jättebra!🌸💕

Reply
Chanelle Wednesday January 9th, 2019 - 02:47 PM

Men wow vad inspirerande att läsa!! Så himla fint och bra?! Vad bra de har kämpat!! Blir tårögd och ryser!! Första bilden måste ni göra till en tavla, det var en fantastiskt vacker bild! Har ni/hon inte det redan så ge det som en present, en stor jäkla tavla förtjänar den bilden och bildens bakgrund att va!

Reply
Björn Aldenfalk Wednesday January 9th, 2019 - 02:47 PM

Va fin organisation. Diggar deras färgglada klänningar =)

Reply
Hanna Wednesday January 9th, 2019 - 04:22 PM

Sånt underbart engagemang av din svärmor och hela organisationen, så fina bilder också med så mycket värme och kärlek.

Reply
Fröken Rödlök Wednesday January 9th, 2019 - 04:57 PM

Vilket inspirerande inlägg! Roligt att du delar med dig. Skoj att se att det faktiskt gör skillnad när man verkligen försöker, att vi i Sverige kan påverka och hjälpa till på detta sättet. Cool svärmor du har =)

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ Wednesday January 9th, 2019 - 05:37 PM

Vilket fantastiskt arbete hon gör, och en sådan otroligt viktig fråga och ämne. Jag har fått gått en del på föreläsningar och även lite utbildning inom just detta. Det blir mer och mer vanligt tror jag att få kunskap om sådant i den svenska skolan 🙂

Reply
Marita Arvidsson Wednesday January 9th, 2019 - 06:18 PM

Jag blir så glad att det finns fantastiska människor som lägger sin tid och kraft på så oerhört viktigt arbete. Jag har personligen haft ett fint samtal med Anne Charlotte för några år sedan då jag jobbade på Not Quite och förstår att detta jobb är mycket passande då jag kände hennes engagemang. Har ju läst en del om Tostan. En dröm att kunna jobba med något liknande har alltid funnits hos mig och därför känner jag speciellt intresse för arbeten där man ger kvinnorna bättre möjligheter och utbildning för just då kan förändringarna till det bättre ske. Marita

Reply
Johanna Wednesday January 9th, 2019 - 06:27 PM

ÅÅÅH så spännande, vill så gärna volontärarbeta i utsatta områden med liknande. Mamma var i Tanzania förra hösten en månad och arbetade med flickor som riskerar att bli bortgifta och könsstympade. Fy vilken stor skillnad på det och “trygga” Sverige. Kram <3

Reply
Fnulan Wednesday January 9th, 2019 - 07:51 PM

Vilken svärmor du har, en inspirerande kvinna. Du får ta över hennes engagemang en dag. Jag var i de fattiga områden i Kenya där vi hade ett projekt att utbilda kvinnor till ledare. Det bästa jag varit med om. Kram

Reply
Sara S Wednesday January 9th, 2019 - 07:55 PM

Så himla bra jobbat av dom! Jag älskar när människor ger av sin tid och sina pengar för att underlätta dör någon annan!

Reply
fitnessfia Wednesday January 9th, 2019 - 07:57 PM

Vilken bra organisation! Den ska jag gå in och stödja.

Reply
Lillemor Grönblad Wednesday January 9th, 2019 - 08:10 PM

Det låter helt underbart att så många har upphört med dessa tokigheter, jag ska gå in på denna hemsida 🙂

Reply
Melissa Skywalkz Wednesday January 9th, 2019 - 08:21 PM

Men shit vilken grym organisation!! Helt underbart att det är så mycket fokus på barns och kvinnors rättigheter dessutom! Hejja din svärmor <3

Reply
moa Larsson Wednesday January 9th, 2019 - 08:31 PM

Wow. Det här gör mig varm i hela hjärtat. Både för att organisationen finns och för att du skriver, berättar och engagerar dig i den. Ge din svärmor en stor kram från mig, snälla!

Reply
Petra Elisabeth Wednesday January 9th, 2019 - 08:32 PM

Woow vilket otroligt viktigt och givande jobb! Det är ju en dröm att få leda en organisation på det där sättet. Och att det är en så otroligt viktig sak gör ju det hela så mycket bättre! 🙂 // Petra Elisabeth

Reply
kamillaskamera Wednesday January 9th, 2019 - 09:51 PM

vilket underbart inlägg. Kom på mig själv att le när jag läste om organisationen och vad de åstadkommit. Heja Dem!!!

Reply
Amanda Wednesday January 9th, 2019 - 11:04 PM

Åh vilken bra grej! Det är så hemskt att dessa kvinnor ska behöva genomgå en sån sak för att inte bli utfrysta. Det din svärmor gör väcker hopp 🙂

Reply
sandi_fighter Sunday January 13th, 2019 - 11:09 PM

Vilken grej och så mycket de gör. Utbildning kan hjälpa många tror jag, för just utbildning saknas i U-länder ❤

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: