Collective hypochondria

25 comments

Yallo!

FYI – there’s collective hypochondria in Russia (in particular among doctors) which is also seen in paediatrics. People are often treated for all kinds of illnesses for which you don’t really need treatment and they would often use semi-scientific treatment just to have the patients feel that they’ve been seen and taken seriously.

There were of course some comments in Theo’s medical journal after his 1-month visit to the doctor. They said he was cross-eyed (like the majority of babies), he had a preference for which side to put his head when laying down (don’t we all have that?) and on top of all this he was a bit tense (like most newborns). Pretty normal “complaints” for a 1-month old baby, in other words. But of course things can’t just develop in their own pace, so Theo was prescribed medical massage, swimming and a referral to the ophthalmologist.

Massage and swimming are not very dangerous and Theo don’t have a lot of activities during the days, so I thought why not follow the Hypochondrial doctor’s advice and try this out. So every day at noon a lady comes to our home to massage, exercise and bath Theo. I was told that these activities will help Theo start crawling and walk earlier, which is of preference if you’re a Russian parent. So just to be clear – there’s noting wrong with Theo, it’s just that parents will let their babies do this in order to compete with each other around their kids development. It’s not uncommon that many Russian newborns will get this treatment so that the competition can be on equal terms.

The lady usually starts the treatment by stretching the legs, arms and neck, while Theo looks at her with a sceptic face

The white bandage is not for boxing, but for making the baby feel safe and secure, as he thinks that he’s holding on to something. The thumbs are also folded outside the palm which is apparently stimulating brain development

After being massaged on the belly, legs and arms it’s time for some exercise that will strengthen the neck while you’ll get a spiny ball rolled over your back

Then it’s time for some balance exercise on a big spiny ball. Lots of spiny balls. The bandage on the hands comes in handy here as it sometimes can be quite frightening hanging upside-down

And the best for the end – to swim in warm water until you fall asleep

The lady holds the head between her hands and lets the body do different patterns in the water. This will help strengthening the neck at the same time as the whole body will become less “tense”

This treatment proceeds for ten days and will then be repeated again when the baby is 3 and 5 months. Now I only need to find some parents to compete with – who’s in?

25 comments
3

You may also like

25 comments

Sara S Sunday January 13th, 2019 - 01:53 AM

Så intressant hur man ser på barns utveckling i olika länder. Ryssland har ju haft en hel del idrottare på absolut toppnivå, vem vet det kanske är detta som gör susen?

Reply
Kathleen Sunday January 13th, 2019 - 03:24 AM

Jag är ju hypokondriker själv så kanske skulle emigrera ändå 🤣. Själv gick jag till en kiropraktor med bäbis och där öppnades en helt ny värld med allt som kunde vara ”fel” och påverka mitt barn i framtiden. Allt från psykiska funktionsnedsättningar till magproblem och allergier. Allt kunde lösas med några behandlingar a några tusenlappar med en liten ”klicker” som man knäppte vid lite ställen på kroppen i ca 4 min per gång.

Dessutom var det superdålig att ge sin bäbis febernedsättande. Ökade risken för allergi med typ 60%.

Kan säga att mina generellt redan sömnlösa nätter nu även blev ett maraton i påläsning om allt mitt barn led av och bekräftade vilken otillräcklig morsa jag var. Resulterade i en neurotisk labil krigsmaskin som kraschade helt och som sannolikt hade kunnat göra sitt barn sjukt om inte en sambo klev in och tog över helt. Inte att rekommendera! Men babymassagen var rätt mysig att göra själv. Hjälpte mig att anknyta lite lättare 😍

Reply
Moa Hansson Sunday January 13th, 2019 - 05:28 AM

Spännande att man ser på barns utveckling så i Ryssland det hade jag ingen aning om men bra att dom tar saker på allvar även om det kanske kan bli lite överdrivet ibland 😮

Reply
Annican Sunday January 13th, 2019 - 09:05 AM

Oj, vilken skillnad det egentligen är! Jag blir nästan skrämd men ändå nyfiken. Tack för att du delar med dig!

Reply
Madelene Sunday January 13th, 2019 - 10:36 AM

Men oj vilken skillnad de är i olika länder. Ska bli intressant att få följa detta på din blogg

Reply
hnilssonlange Sunday January 13th, 2019 - 10:40 AM

Väldigt intressant hur man ser på utveckling i olika delar av världen. Hur olika det är. Låter ändå som skön behandling för lilla t

Reply
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ Sunday January 13th, 2019 - 12:08 PM

Verkligen spännande att läsa, känns dock helt sjukt för egen del att det tycks vara en prestige hos föräldrarna huruvida deras barn blir tidiga i utvecklingen eller ej. Tycker man märker samma hos svenska föräldrar mer och mer också, ett galet skryt om ungen kan vända på sig osv. Men kan väl kanske ändå tycka att din beskrivning här är snäppet värre.

Reply
Jennysvardag Sunday January 13th, 2019 - 12:25 PM

Men oj vilken skillnad det är. Visst att det tävlas mellan föräldrar här vad barnen kan och inte kan. Men det känns som att det är snäppet värre i Ryssland 🙈 men så skönt Theo måste tycka att det är med spädbarnsmassage 🙂

Reply
Marie Sunday January 13th, 2019 - 12:46 PM

Alltså jag skrattar så tårarna rinner. 😂 På ett sätt helt galet och på ett annat jäkligt bra då de knappast missar ett enda ”fel” på barnen. Är så himla roligt att få följa dig och din helt annorlunda vardag. Läste ryska för många år sedan och tycker hela väsendet kring de baltiska sederna är väldigt intressant. Tack för ALLT du delar med dig av♥️

Reply
lenedeveny Sunday January 13th, 2019 - 12:57 PM

Hmmm…. det er godt du har et fornuftig hode og vet at dette ikke hjelper noe særlig. Men det må være kostbart å få en dame på døren. Konkurranse mellom foreldre er jo ikke særlig bra. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si, sitter igjen med noen rare tanker etter å ha lest innlegget ditt.

Reply
Fröken Rödlök Sunday January 13th, 2019 - 01:28 PM

Första tanken jag fick var att det där lät väldigt knas, varför vill man tävla och påbörja sitt barns utveckling snabbare än barnet själv vill, bara för att föräldrarna skall verka bättre? Men så är det väl lite över allt, även här i Sverige.. att föräldrar gärna vill att barnen skall utvecklas snabbare och komma upp på fötterna fortare än andras barn… men jag förstår inte varför.

Reply
Melissa Skywalkz Sunday January 13th, 2019 - 02:14 PM

Oj, ja det var rätt annorlunda mot här i Sverige. Jag tycker det lät helt sjukt att föräldrar tävlar med sina barn, fast de gör de nog i Sverige också fast utan behandlingar. Jag tycker att barn borde få utvecklas i sin egen takt, det spelar ingen roll om ett barn tar sina första steg vid 11 månader eller 13 månader. 🙂

Reply
Junitjej Sunday January 13th, 2019 - 02:34 PM

Tänk att man ser annorlunda på barns utveckling i Ryssland.Synd att föräldrarna där tävlar om sina barn där.

Reply
Johanna Sunday January 13th, 2019 - 03:45 PM

Så farligt ändå när sjukvården tror på diverse halvvetenskap. Här får man inte alls rekommendera olika metoder osv om det inte blivit godkänt, galet. Hoppas det hjälper iaf, med massagen och simningen. Lyxigt!

Reply
Chanelle Sunday January 13th, 2019 - 05:23 PM

Medan det är tvärtom i Sverige, där blir man hemskickad utan att de kollar ordentligt haha.. Men det kanske är lite jobbigt och inte så bra att överbehandla heller.. Men vad kul att bebis får så mycket massage och behandling haha! Kul att du delade med dig 🙂

Reply
Josefine Sunday January 13th, 2019 - 05:52 PM

oj vilken skillnad de är mellan länderna! Måste säga vilken liten sötnos! 😀 Ögonen är så vackra

Reply
Moa Larsson Sunday January 13th, 2019 - 06:03 PM

Men gud så läskigt det låter med sådana nojiga och hypokondriska läkare! Skönt ändå att du tar det med en nypa salt, och det är ju för väl att de faktiskt erbjuder sig att komma hem till er om de ska hålla på med sådant. Häftigt att läsa hur olika det kan vara!

Reply
Fnulan Sunday January 13th, 2019 - 07:13 PM

Nämen OJ! Och i Sverige är det vi mammor som alltid ses som hypokondriker till våra barn. Vad spännande att läsa att det är sådan skillnad. Lyxigt att det görs i hemmet och bra för prinsen eftersom han är trygg där. Detta var jätteroligt att läsa!

Reply
Anna Sunday January 13th, 2019 - 08:18 PM

Vilken intressant läsning! Det där med tävlandet tror jag är väldigt vanligt här också, fast inte alls på den nivån att det dras in i vården. Det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta 🙂

Reply
lillank Sunday January 13th, 2019 - 08:42 PM

Jistanes, det var intressant läsning!😊 Felsökning på baby och prestige i utvecklingen. Men hursomhelst är lille Theo bedårande söt när han begrundar alla välgörande behandlingar han får😆

Reply
Amanda Sunday January 13th, 2019 - 08:48 PM

Tyckte detta var en jätteintressant läsning, hade ingen aning om att dom var så i Ryssland att de minsta lilla trodde dom var något fel. 🙂

Reply
Hannas krypin Sunday January 13th, 2019 - 10:24 PM

Men vad intressant att läsa om hur de vill behandla allt. Gillar verkligen bilderna och hur skeptiskt han tittar på henne.

Reply
Sarah Sunday January 13th, 2019 - 10:48 PM

Så roligt att få läsa om hur det är där och att det kan vara så himla olika 🙂 Ofta man ska tävla med andra föräldrar 😛 Så mycket fina bilder 🙂

Reply
sandi_fighter Sunday January 13th, 2019 - 11:06 PM

Haha jag skrattade så jag höll på att kissa på mig och var tvungen att läsa inlägget för min man också. I SriLanka brukar nämligen skratta massor, där får bebisarna massage på benen och armar med tanke på att man gör om deras kropps struktur. Benen kommer att ändras och man får liksom större vader och pluffsigare kinder….ja det finns mer som jag inte minns. Den ryska massagen låter lite lika även om det görs för spända muskler och stimulerar hjärnan 😉
Kul är det i allafall att höra om olika kulturer och deras sätt mot bebisar/barn ❤

Reply
Frugan E Monday January 14th, 2019 - 08:16 PM

Detta låter sååå likt hur det är i Tunisien med hypokondriker till läkare som hellre ger för mkt mediciner än för lite. Och så detta med att ju tidigare barn knatar, desto bättre. Varför, liksom? Vem antecknar vem som är snabbast? 😛

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: